Altın fiyatları, faiz kararları öncesinde yeniden yükselişte

6
Altın fiyatları yatırımcıların risk duyarlılığının azalmasıyla yükselişe geçti
reklam alani

Altın fiyatları, merkez bankalarının faiz kararları öncesinde yatırımcıların bir dizi ekonomik veriyi beklediği bir dönemde, bankacılık krizinin yol açtığı küresel resesyon korkularıyla yeniden yükselişe geçti.

Altın, ABD’de bankacılık sektörüne dair endişelerin yeniden alevlenmesi sonrasında gelen güvenli liman alımlarıyla 2 bin doların üzerine çıktı.

Buna göre, ons altın 10.30 itibarıyla 2.001,48 dolardan işlem görürken, gram altın bin 250,44 lira seviyesinden fiyatlandı.

Kapalı Çarşı’da gram altın fiyatı ise bin 366,18 liradan işlem gördü.

Marex analisti Edward Meir, ABD’nin borç tavanı görüşmelerinde ve yılın geri kalanında faizlerde neler olabileceğine yönelik belirsizliklerle altının şu anda sınırda gezindiğini söyledi.

ABD Temsilciler Meclisi ise çarşamba günü hükümetin 31,4 trilyon dolarlık borç tavanını yükseltecek bir tasarıyı kabul etti.

Öte yandan, First Republic Bank’ın piyasa değeri, yatırımcıların varlıklar için alıcı bulup bulamayacağını ve hükümet desteği olmadan bir dönüş yapıp yapamayacağını görmeyi beklerken çarşamba günü yeniden düşüş gösterdi.

Meir, bu nedenle, “bankacılık durumundaki tedirgin ton” ve “borç tavanı belirsizlikleri” göz önüne alındığında, altının muhtemelen aşağıdan ziyade yukarı yönlü gitme eğiliminde olabileceğini belirtti.

Güvenli liman altın, bankacılık krizinin ortaya çıkması ve zayıf ABD ekonomik verilerinin faiz artırımlarına ara verileceği yönündeki bahisleri güçlendirmesiyle nisan ortasında 2 bin 48,71 dolarla son bir yılın zirvesini görmüştü.

Ancak, GoldSilver Central Genel Müdürü Brian Lan, birçok faktörün Fed’in mayıs ayındaki faiz kararına bağlı olduğunu ve altının dolar nedeniyle daha fazla dalgalanma yaşayabileceği uyarısında bulundu.

Yatırımcılar ise bu gelişmelerin ardından 15.30’da açıklanacak, ABD’nin üç aylık GSYH rakamlarını ve haftalık işsizlik başvurularını inceleyecek.

Paylaş