Gram altına dolar/TL’den destek

8
Altın fiyatları yatırımcıların risk duyarlılığının azalmasıyla yükselişe geçti
reklam alani

OPEC+ üyesi bazı ülkelerin aldığı üretimde kesinti kararının ardından ons altında yaşanan volatiliteye rağmen gram altın, güçlü dolar/TL’nin de desteğiyle tarihi zirvesine yakın seyretmeye devam ediyor.

Gram altın, bugün saat 11.00 itibarıyla yüzde 0,09 artışla bin 225,83 TL seviyesinden işlem görüyor.

Ons altın yüzde 0,09 düşüşle ons başına bin 982,80 seviyesinden işlem görüyor.

COMEX altın vadeli işlemleri yüzde 0,12 düşüşle ons başına bin 997,90 seviyesinden işlem görüyor.

OCBC FX stratejisti Christopher Wong, piyasaların petroldeki fiyat artışlarının boyutunu izlediği bir dönemde, altın fiyatlarının yeni bir katalizörün yokluğunda enflasyonist baskılar altında kalabileceğini söyledi.

Wong ayrıca altın fiyatlarındaki temel baskının sebebini Fed’in para politikası yolunda alabileceği kararların zorlaşmasına bağladı.

Altın fiyatları ise son olarak hafta sonu OPEC+ üyesi bazı ülkelerin ham petrol üretiminde sürpriz bir kesintisi kararını açıklanmasının ardından haftaya düşüşle başlamıştı.

Ancak, zayıf ABD ekonomik verilerinin açıklanmasının ardından dolar endeksinin yeniden gerilemesiyle fiyatlar yüzde 1 oranında yükselmişti.

Buna göre, ABD imalat faaliyeti mart ayında yeni siparişlerin düşmesiyle yaklaşık son üç yılın en düşük seviyesine geriledi. Analistler ise sıkılaşan kredi koşulları nedeniyle faaliyetlerin daha da düşebileceği uyarısında bulundu.

Bu veriler ise Fed’in faiz artışlarında beklendiği kadar agresif olmayabileceği beklentilerini artırarak altın fiyatlarının yükselişine destek oldu.

Bu verilerin açıklanmasından önce, OPEC+ ülkelerinin günlük petrol üretimini 1 milyon varilden fazla azaltma kararı alması, Fed’in faiz artışlarına devam edebileceği yönündeki beklentileri artırarak altın fiyatları üzerindeki baskı oluşmasına sebep olmuştu. Ons altındaki bu baskıya rağmen gram altın ise tarihi rekor seviyelerinde olan dolar/TL’nin desteğiyle zirve seviyelerine yakın seyrini sürdürdü.

Piyasalar ise bu gelişmelerin ortasında ABD Merkez Bankası’nın (Fed), mayıs ayında faizleri çeyrek puan artırma ihtimalini yüzde 57,1 olarak fiyatlamaya başladı.

Marex’te metal analisti olan Edward Meir ise altın fiyatlarının seyri ile ilgili, “Kısa vadede (2. çeyrek), altının hem enflasyon hem de faiz oranlarının zirve yapabileceği bir senaryo ile daha da desteklenmesini bekliyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

Meir ayrıca, “Eğer haklıysak, bu durum dolar endeksini daha da aşağı çekmeli ve altının yükselişi için alan açmalı” dedi.

Paylaş