Altın, ocak ayının ortasından bu yana en iyi haftasını geçirdi

2
Altın fiyatları yatırımcıların risk duyarlılığının azalmasıyla yükselişe geçti
reklam alani

Yatırımcılar ABD’nin faiz artırım patikasını değerlendirirken altın fiyatları ocak ortasından bu yana en iyi haftasını geçirdi.

Gram altın bugün saat 10.00 itibarıyla yüzde 0,41 artışla bin 120,38 TL seviyesinden işlem görüyor.

Ons altın yüzde 0,47 artışla ons başına bin 844,51 seviyesinden işlem görüyor.

COMEX altın vadeli işlemleri yüzde 0,44 artışla ons başına bin 848,60 seviyesinden işlem görüyor.

Altın fiyatları cuma günü yükselişini hızlandırırken, dolar endeksinin gevşemesi ve yatırımcıların Fed’in daha fazla faiz artırımı olasılığını değerlendirmesi sonrasında ocak ortasından bu yana en büyük haftalık kazancını elde etmeye hazırlanıyor.

Yüksek enflasyonu kontrol altına almak için yapılan faiz artışları ise yatırımcıların altın gibi getirisi olmayan varlıklara karşı çekimser kalmasına sebep oluyor.

Tastylive’dan Ilya Spivak, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Haftanın ana olayı, bir dizi farklı Fed yetkilisinin yorumları ve hizmet ISM verisi öncesinde biraz pozisyon kapanmalarının olması oldu.” dedi.

Dolar endeksi ise bu gelişmelerin ışığında haftanın son işlem gününde yüzde 0,17 gerileyerek, üst üste ikinci haftalık kaybına yöneldi. Bu da külçeyi diğer para birimlerini tutan alıcılar için daha cazip hale getirdi.

Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic, perşembe günü yaptığı açıklamada, yüksek ABD faiz oranlarının ekonomi üzerindeki etkisinin ancak bu bahar ciddi bir şekilde görülebileceğini ve bunun da Fed’in “istikrarlı” çeyrek puanlık faiz artışlarına devam etmesi için bir argüman olabileceğini söyledi.

Bu haftanın önemli gelişmelerinden biri de ABD işsizlik maaşı başvurularıydı. Buna göre, işsizlik maaşı için yeni başvuruda bulunan Amerikalıların sayısı geçen hafta düşmüş ve Fed’in faiz oranlarını daha uzun süre artırmaya devam edeceği yönündeki korkuları artırmıştı.

Perşembe günü yayımlanan bir başka rapor ise iş gücü maliyetlerinin dördüncü çeyrekte daha önce tahmin edilenden çok daha hızlı arttığını göstermişti.

Bu veriler ABD ekonomisinin güçlü kalmaya devam ettiğini göstererek, risk odaklı varlıklarda satış baskısı oluşmasına neden olmuştu.

Spivak, bu verilerin ardından yaptığı açıklamada, Fed yetkililerinin faiz oranlarını daha da yükseltebileceklerini açıklaması halinde, altın için sıkıntılı bir haftalık kapanış olabileceği konusunda uyarıda bulundu.

Para piyasaları ise Fed’in hedef faiz oranının eylül ayında yüzde 5,442 ile zirve yapmasını bekliyor.

Ancak ANZ analistleri paylaştıkları bir notta, yüksek hedef faiz oranlarının 2023’ün ikinci yarısında zayıflamasının muhtemel olduğunu söyledi.

Paylaş