Gram altın rekor tazelerken, ons altın üst üste beşinci haftalık artışına hazırlanıyor

3
Altın fiyatları yatırımcıların risk duyarlılığının azalmasıyla yükselişe geçti
reklam alani

Gram altın rekor seviyesini tazelerken, Fed’in faiz artışlarında yavaşlayacağı beklentisiyle ons altın da haftalık bazda üst üste beşinci artışına hazırlanıyor.

Altın, ABD ve Avrupa’da kötüleşen ekonomik görünümle birlikte sekiz ayın en yüksek seviyesini görmesi sonrası geriledi.

Gram altın bugün saat 10.00 itibarıyla yüzde 0,10 düşüşle bin 167,01 TL seviyesinden işlem görüyor.

Ons altın yüzde 0,15 düşüşle ons başına bin 930,44 seviyesinden işlem görüyor.

COMEX altın vadeli işlemleri yüzde 0,36 artışla ons başına bin 930,80 seviyesinden işlem görüyor.

Dolar endeksi ise yatay hareketlerle 102,0947 seviyesinden işlem görüyor.

Bir Reuters anketi, önümüzdeki iki politika toplantısının her birinde 25 baz puanlık bir artıştan sonra sıkılaştırma döngüsünün sona ereceğini ve ardından yılın geri kalanında oranların sabit tutulacağının öngörüldüğünü gösterdi.

OCBC FX stratejisti Christopher Wong, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Altın haftanın son işlem gününde biraz daha yumuşak ancak son zamanların en yüksek seviyelerine yakın işlem görüyor. Fed’in para politikası adımına yönelik beklentiler altının güçlü kalmasını destekliyor.” dedi.

Son olarak çarşamba günü ABD üretici fiyatlarının aralık ayında beklenenden daha fazla düştüğünü gösteren veriler, enflasyonun gerilediğine dair kanıt sunarak Fed’in faiz artırımlarını yavaşlatabileceğine yönelik beklentileri de güçlendirmişti.

Faiz artışlarında yavaşlama beklentilerinin güçlenmesiyle ise altın fiyatları yükselişine hız kazandırdı.

IG Market stratejisti Yeap Jun Rong, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Altının bu yıl 2.000 dolara ulaşması mümkün ancak bunun için Fed’in mevcut şahin tonunda bir aşağı kayma görmemiz gerekiyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Singapur merkezli GoldSilver Central Genel Müdürü Brian Lan ise altın fiyatlarındaki yükselişle ilgili, “ABD’nin muhtemelen bir resesyona doğru gittiğini gösteren sinyaller var, bu sinyallerin güçlenmesi altının lehine olacaktır.” dedi.

Paylaş