İktisatbank’ın piyasa analizi: Avrupa’da gaz fiyatlarında sert düşüş

2
İktisatbank Piyasa Analizi
reklam alani

İktisatbank, 17 Ocak 2023’e ilişkin ilişkin piyasa analiz raporunu yayımladı. Raporda, “Avrupa’da gaz fiyatlarında sert düşüş” ifadelerine yer verildi.

İktisatbank’ın 17 Ocak 2023’e ilişkin Günlük Piyasa Analiz ve Yorumu şu şekilde:

Küresel mali piyasalar dün günü oldukça sakin bir şekilde tamamladı. ABD piyasalarının Martin Luther King tatili nedeniyle kapalı konumda olması da sakinlikte önemli bir rol oynadı. Bu dinginlikte gözler Davos Zirvesi’ne çevrildi. Özellikle büyük petrol şirketlerine yönelik eleştirilerin gölgesinde başlayan Dünya Ekonomik Forumu (WEF) Koronavirüs salgını nedeniyle verilen aradan sonra bu hafta normal takviminde yeniden İsviçre’nin lüks kayak ve turizm merkezi Davos’ta başlıyor.

Zirveye 50 devlet başkanı, 200 bakan ve iş dünyası liderlerinin katılması bekleniyor. Toplamda zirvede dünyanın 130 ülkesinden katılımcılar yer alacak. 2023 yılının teması “Çok parçalı dünyada iş birliği” olarak belirlense de zirvede hayat pahalılığı krizi, Ukrayna savaşı, iklim krizi, büyüyen gıda krizi ve dördüncü sanayi devrimi tartışılacak ana başlıklar arasında olacak. Elbette dünya ısınırken, Türkiye ve KKTC’de barajlarda doluluk oranı hızla düşerken, finansal piyasalar, 19 merkez bankası başkanı ve ekonomi bakanlarının açıklamalarını yakından takip edecek.

Hazır iklim krizi ve global ısınmadan söz etmişken, Avrupa’da referans gaz fiyatları resmen çakıldığının da altını çizelim. Bunun da arkasında elbette hava koşullarının ılıman olması ana neden olarak yatarken, Ukrayna savaşı nedeniyle pek çok ülkenin yüksek stok tercihi de fiyatlar üzerinde baskı kurdu. Şubat vadeli (1 sonraki ay) TTF 54,5 Euro/MWh seviyesine kadar gerileyerek tepe seviyeden yüzde 84 düşüş kaydetti. Gaz fiyatlarında indirim gelme ihtimali göz ardı edilmemelidir.

Dünyada fiyat boyları dün sessiz piyasaya paralel küçülürken, Türkiye cephesinde ise sessizliği BİST100 endeksi bozdu. Ana endeks herhangi bir haber veya gelişmenin yokluğunda günü yüzde 4,5; bankacılık endeksi ise yüzde 5,3 yükselişle tamamladı. Borsa cephesinde volatilite akıllara ziyan! USDTRY kuru ve faiz cephesinde ise göreceli olarak sessiz görünüm dün de korunurken, ABD’de enflasyonun soğumaya başladığına yönelik geçen hafta açıklanan TÜFE verisi ardından zayıf dolar teması korunmaya devam ediyor.

Paylaş