Fikri Toros: Dışişleri Bakanlığının bütçesi yeterli değil

3
Fikri Toros
reklam alani

CTP Milletvekili Fikri Toros, Dışişleri Bakanlığının bütçesinin yeterli olmadığını söyledi.

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Milletvekili Fikri Toros, Meclis Genel Kurulu’nda görüşülen Dışişleri Bakanlığı bütçesine ilişkin konuşma yaptı.

Kıbrıs sorununun 59’uncu yılına girdiğini dile getiren Toros, Kıbrıs Türk toplumunun dünyadan tecrit edilmeyi hiçbir zaman kabul etmeyeceğini ifade etti.

Bu noktada uluslararası lobi ve diplomasi ihtiyacına işaret ederek, Dışişleri Bakanlığının çok önemli bir görev yerine getirdiğini kaydeden Toros, bakanlığın dış temsilcilik ağı yanı sıra merkezde bulunan kapasitesini de güçlendirmeye çalıştığını söyledi.

Dışişleri Bakanlığının görevini yerine getirmesi için bütçeye konan paranın yeterli olmayacağını ifade eden Toros, 18 milyon Euroyla 28 temsilciliğin ve merkezdeki bakanlığın görevlerini gerektiği gibi yerine getiremeyeceğini kaydetti.

Bu uyarıyı komite sürecinde de dile getirdiğini belirten Toros, bu uyarısının dikkate alınmadığını söyledi.

Toros, Kıbrıs Türk toplumunun dünyayla bütünleşme ve haklarını eşit statüde elde etme çabasında olduğunu belirtti.

Müzakerelerin 2017 Haziranından beri tarihinin en büyük çıkmazında olduğunu kaydeden Toros, bu çıkmazın çözümüyle ilgili iki tarafın da gerekeni yapmadığını anlattı.

Toros, bölgede yaşanan gelişmelere ve Ukrayna’daki savaşa da işaret etti.

Müzakereler açısından BM ve daimî üyeler nezdinde girişimler yapılmasının önemine işaret eden Toros, müzakerelerin en erken zamanda sonuçlandırılması gerektiğini ifade etti, Toros, bunun için teşvik ve motivasyon olarak açılımlara ihtiyaç olduğunu söyledi.

Paylaş