Avukat Aslı Murat: Dışişleri Bakanlığı, Maria Skoullou’nun adaylığa uygun olmadığını keyfi olarak söyledi

16
Avukat Aslı Murat
reklam alani

Kıbrıs Türk Barolar Birliği İnsan Hakları Komitesi Başkanı, Avukat Aslı Murat, Maronit Maria Skoullou’nun muhtarlık adayı başvurusunun reddedilmesinin keyfi bir durum olduğunu kaydederek, “Atama usulü ile diğer adayın muhtar olmasını sağladılar” dedi.

Kıbrıs Türk Barolar Birliği İnsan Hakları Komitesi Başkanı, Avukat Aslı Murat, Kıbrıs Postası TV’de yayınlanan ve Canan Onurer’in hazırlayıp sunduğu ‘Sabahın Haberleri’ adlı programa telefon bağlantısı ile katılarak Maria Skoullou’nun muhtarlık adayı başvurusunun reddedilmesinin üzerine açıklamalarda bulundu.

Aslı Murat, 2005 yılına kadar Maronitlerin muhtar adayı seçebilmesinin söz konusu olmadığına değinerek, “Güney’den bir muhtar atanıyordu ve süreç bu şekilde ilerliyordu” dedi.

Bakanlar Kurulu kararı ile Maronit’lerin kendi muhtaralarını seçme hakkı sağlandığını ifade eden Murat, bu süreci Dışişleri Bakanlığı tarafından yürütüldüğüne değindi.

Murat, “Kişilerin kendi yöneticilerini seçebilmesi en doğrusu ve en temel hakları” dedi.

“DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI MARİA SKOULLOU’NUN ADAYLIĞA UYGUN OLMADIĞINI KEYFİ OLARAK SÖYLEDİ”

Murat, Dışişleri Bakanlığı’nın Maria Skoullou’nun adaylığa uygun olmadığını keyfi olarak söylediğine dikkatleri çekerek, bununla ilgili bir dava sürecinin mutlaka olcağını ve KKTC’deki azınlıkların insan haklarını sağlamak durumunda olduklarını söyledi.

Çeşitli azınlıkların KKTC’de yaşadığını ifade eden Murat, “Bu azınlıkların eğitimlerine, sağlıklarına, kendi dinleri ile ilgili her şeye, seçme seçilmelerine yönelik bakanlığın adım atması gerekiyor” dedi. Murat bunların, azınlıkların en temel hakları olduğundan bahsetti.

“ATAMA USULÜ İLE DİĞER ADAYIN MUHTAR OLMASINI SAĞLADILAR”

“Atama usulü ile diğer adayın muhtar olmasını sağladılar” diyen Murat, zaten Maria Skoullou’dan hariç bir aday daha olduğunu ifade etti.

“YAŞANAN BU OLAY CİDDİ ŞEKİLDE ELE ALINMALI”

Murat, yaşanan bu olayın demokrasi ve insan hakları açısından ciddi şekilde ele alınması gerektiğine dikkatleri çekti.

“SKOULLOU KIBRIS’IN KUZEYİNİ TURİSTLERE YÖNETİMDEKİLERDEN ÇOK DAHA FAZLA TANITTI”

Skoullou’nun ülkede yıllardır yaşadığını, Kıbrıs’ın kuzeyini turistlere yönetimdekilerden çok daha fazla tanıtan, bu ülkeye yarar sağlamaya çalışan bir iş yeri sahibi olduğundan bahseden Murat, “Böyle bir kişinin aday olmasını engellediler…” dedi.

Murat, Maria Skoullou’nun adaylığının güvenlik gerekçesiyle kabul edilmediğini ancak Skoullou’yu tanıyanlar için bunun ‘komik’ olduğunu ifade etti.

“ERTUĞRULOĞLU’NUN BU YAPTIĞI ‘TOPLUMDA KUTUPLAŞTIRMAYI KÖRÜKLEYİCİ BİR DAVRANIŞ’”

Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu’nun bu kararını ‘toplumda kutuplaştırmayı körükleyici davranış’ olarak nitelendiren Murat, “Akıl yoluna davet edip, yaptıkları hatadan geri dönmelerini tavsiye ediyoruz” dedi.

Yaşanan karmaşanın ortadan kaldırılması gerektiğini ifade eden Murat, bakanlığın keyfi bir şekilde hareket ederek, kişinin hukuk ve insan haklarını ihlal ettiğinin altını özellikle çizdi.

Paylaş