Ömer Suay: Kutlama değil, icraat anlayışına ihtiyacımız var

8
Ömer Suay: Kutlama değil, icraat anlayışına ihtiyacımız var
reklam alani

KKTC Engelliler Dayanışma Derneği Başkanı Ömer Suay, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, “Kutlama değil, icraat anlayışına ihtiyacımız var” dedi.

Bugün 3 Aralık Dünya Engelliler Günü… 1992 yılından itibaren farkındalık günü olarak icra edilmektedir.

KKTC Engelliler Dayanışma Derneği Başkanı Ömer Suay, “3 Aralık Dünya Engelliler Günü” dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, 3 Aralık’ın kutlama günü olmadığını ifade ederek, “Engellerin, yürütülen çalışmaların ve hedeflerin anlatıldığı bir farkındalık günüdür bizler için. Bu vesileyle de kutlama değil, icraat anlayışına ihtiyacımız var, vurgusunu yapmaya çalışıyoruz” ifadelerine yer verildi.

Ömer Suay, ülkede birçok konuda eksiklerin yaşandığını denetim ve uygulama aşamasında sorunlar yaşandığına işaret ederek, eksiklikler hakkında açıklamalarda bulundu.

“2006 YILINDAN BERİ HERHANGİ BİR İSTİHDAM YAPILMIYOR”

Ömer Suay, insanca yaşam haklarının başında istihdam geldiğini belirterek, istihdam konusunda 2006 yılından beri herhangi bir istihdam yapılmadığına işaret ederek, bu konuda adım atılmamasının devletin ayıbı olduğunu belirtti. Suay, yasaya göre yüzde 4 oranındaki zorunluluğunu işlevsel hale getirilmesi gerektiğini kaydetti.

Ömer Suay, yerel kurumları sosyal belediyeciliğe davet etti.

Suay, Özel Eğitim Yasası’nın uygulama noktasında takibinin yapılmasını talep ederek, nitelikli hale gelmesi ve her alanda işlevselliğin artması için adımların atılması gerektiğini vurguladı.

Suay,” Özel medikal ihtiyaçlarını karşılamakta güçlük çeken engelli bireylere gereksinimleri doğrultusunda sağlanan katkılar, daha geniş kapsamlı, nitelikli ve düzenli olarak ele alınmalı” dedi.

Suay, İnşaat süreci bir süre önce tamamlanan Engelsiz Yaşam Evi projesinin ivedilikle hayata geçmesi gerektiğini vurguladı.

Suay’ın açıklaması şöyle:

“Yıllardır dile getirmiş olduğumuz Engelliler Dairesi hizmete alınmalı, sağlıktan kurul işlemlerine, eğitimden danışma hizmetlerine, muafiyet haklarından diğer birçok prosedürün tek bir çatı altında toplanması sağlanarak, engelli ailelerinin maruz kaldığı bürokratik engellerden kurtulmasına imkan tanınmalıdır. Engelliler Dairesi, hem alanında uzman memurları tek bir çatı altında toplayarak işleyişin hızlanmasına, hem de en ufak bir işlemde dahi daireler arası koşuşturmak durumunda olan engelli bireylerin ciddi anlamda nefes almasına vesile olacaktır.

Yetkililerin, ilgililerin, gönüllülerin bilgisine sunar, daha engelsiz bir ülkede ve sosyal devlet anlayışına hakim olan bir ortamda yaşayabilmek için üstlenmiş olduğumuz vizyon üzere elimizden geleni yapmaya, dilimiz döndüğünce bildiklerimizi anlatmaya devam edeceğimizi ifade etmek isterim.”

Paylaş