Tufan Erhürman: Kıb-Tek maliyetini karşılamalı

10
Tufan Erhürman
reklam alani

CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, Kıb-Tek’in kâr amaçlı bir şirket olmadığını ve maliyetini karşılaması gerektiğini kaydetti. Erhürman, bir an önce erken seçime gidilmesi yönünde çağrıda da bulundu.

Cumhhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman, Kıb-Tek’in AKSA’ya borcunun devlet borcu olarak devralınmasını içeren tasarıyla ilgili konuştu. Erhürman konuşmasında, okunan yasa tasarısının itiraf niteliğinde olduğunu kaydetti.

“HALKA ZAM OLARAK YANSITILMAMALI”

Ülkenin ekonomik dar boğazdan geçtiğini, halka bunun zam olarak yansıtılmaması gerektiğini dile getiren Erhürman, bu borcun Maliye’nin üzerine alınması ve kurumun daha fazla zarara uğratılmaması gerektiğini defalarca söylediklerini belirtti.

Erhürman, “Bu borcu Kıb-Tek’in üzerinde bırakmayın halka yansıtmayın, Maliye’nin üzerine alın, Kıb-TEk görev zaarı yazmasın, bunun yükü maliyenin üzerinde olsun. 2018’de biz bunu yaptık” dedi.

Bu uygulamaların hiçbirinin yapılmadığını ve kuruma borç yazılmaya devam edildiğini söyleyen Erhürman, kurumun borçlarını ödeyemez hale geleceği konusunda defalarca uyarıda bulunduklarını kaydetti.

Hangi mevzuata göre borçların Maliye’nin üzerine alındığını soran Erhürman, hangi kalemden ne ödemesi yapıldığının açıklanmasını istedi.

“BORCU VE FAİZİNİ HÜKÜMET YARATTI”

Borcu ve borç üzerindeki faizi hükümetin yarattığını söyleyen Erhürman, ihalesiz ve çok daha pahalıya akaryakıt alımı yaparak faizi de artırdıklarını belirtti. Erhürman, Kıb-Tek’in hükümet tarafından zarara sokulduğunu savunarak neden Kıb-Tek’in borçları içinde AKSA’nın öncelikli olduğunu sordu.

TC ile Protokole bu konuda bir şey yazılmadığını, gerekli önlemin baştan alınmadığını kaydeden Tufan Erhürman, başta alınması gereken önlemleri büyük bir böbürlenmeyle reddedildiğini, bu yapılanlarla KKTC’nin bakkal dükkanına çevrildiğini kaydetti. Erhürman, yapılanların “kurtarma operasyonu” olarak anlatılmasını eleştirdi.

Türkiye’den para geliyor müjdesiyle Kıb-Tek’e olan borcun ödenmesinin direkt AKSA’ya ödenmesinin doğru olmadığını söyleyen Erhürman, hükümetin sadece Meclis ile değil halk ile dalga geçmeye devam ettiğini ve eninde sonunda yine bunu halkın sırtına yükleneceğini kaydetti.

“ERKEN SEÇİME GİDİLMELİ”

Son yapılan hizmet alımıyla ilgili de nasıl bir sözleşme yapıldığının kimse tarafından bilmediğini dile getiren CTP Genel Başkanı Erhürman, bunların çözümünün çok açık olduğunu, bir an önce erken seçime gidilmesi gerektiğini belirtti.

“KIB-TEK KAR AMAÇLI BİR ŞİRKET DEĞİL”

Erhürman, Kıb-Tek’in kâr amaçlı bir şirket olmadığını ve maliyetini karşılaması gerektiğini kaydetti. Kıb-Tek’in 2018 yılı ortasında artıda devredildiğini dile getiren Erhürman, Kıb-Tek’in siyasi talimatla maliyetinin altında satış yapılması istendiğini söyledi ve kurumun siyasi müdahaleden kurtarmak gerektiğini belirtti.

Türkiye Cumhuriyeti’nden gelen parayla bu durumun tedavi edilmediğini dile getiren Erhürman, Kıb-Tek’in maliyetinin artmasının en önemli, unsurlarından birinin de TL’nin değer kaybetmesi olduğunu, zamanında yapılmayan işlerden dolayı faizin de arttığını kaydetti.

Erhrüman, görev zararının hiçbir zaman halka yansıtılmaması gerektiğini defalarca söylediklerini dile getirerek, kurumun yıllarca göre zararı yarattığını belirtti. Hükümete yapılan yapıcı önerilerine uyulmadığını dile getiren Erhürman, Kıb-Tek’in özerk bir yapıya kavuşması gerektiğini kaydetti.

Enerji Dairesi’nin açılmasına hiçbir zaman karşı olmadıklarını kaydeden Erhürman, sadece enerji üst kurulunun ne yapacağını sordu ve bu kurulun oluşturulmasının çok anlamlı bir tartışma olmadığını belirtti.

CTP olarak Kıb-Tek’in yetkilerin düzenlediği konuda yaptığı çalışmaları samimiyetle paylaşabileceklerini söyleyen Erhürman, şu ana kadar yaratılan görev zararı ve faizden doğan zararın tamamen yönetimden kaynaklı zarar olduğunu kaydetti.

Paylaş