Gram altın fiyatı bir ayın zirvesine çıktı: Gram altın bin 22 TL

7
Altın
reklam alani

Gram altın fiyatı, salı günü tahvil getirilerindeki düşüşün ve teknik alımların desteğiyle yükselerek, 7 Ekim’den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Gram altın, bugün saat 10.00 itibarıyla bin 22 TL seviyesinden işlem görüyor.

Altın, yatırımcıların Perşembe günü açıklanacak enflasyon verisinin altına vereceği yönle ilgili ipuçları aramasıyla düşüş yaşadı.

Gram altın, bugün saat 10.00 itibarıyla 1.022,66 seviyesinden işlem görüyor.

Ons altın, yüzde 0,13 düşüşle ons başına 1.709,56 seviyesinden işlem görüyor.

COMEX altın vadeli işlemleri, yüzde 0,20 düşüşle ons başına 1.712,60 seviyesinden işlem görüyor.

Dolar endeksi, salı günü yaklaşık iki haftanın en düşük seviyesine geriledikten sonra yüzde 0,10 artışla 109,7582 seviyesinden işlem görüyor.

Gösterge ABD 10 yıllık tahviller ise 4,24 seviyesinden gerileyerek, 4,14 seviyesinden işlem görüyor.

ABD tahvillerinde ve dolar endeksinde meydana gelen geri çekilme sonrasında altın fiyatları son bir ayın zirvesine ulaştı.

OANDA analisti Craig Erlam, yaptığı bir açıklamada, “Piyasalarda hisse senetlerini yükselten ve doların düşmesine neden olan bir hareketlilik var. Bu da değerli metallerin yükselmesine sebep oldu.” dedi.

Erlam konuyla ilgili, “Ons altın, önce 1.680 doları ardından da 1.700 doları aştı. Bu teknik seviyelerin kırılması, altın fiyatlarındaki yükselişin devam etmesini sağlayabilir.” değerlendirmesinde bulundu.

Analistler ayrıca, altın fiyatlarındaki yükselişte perşembe günü açıklanacak ABD tüketici fiyat endeksi (TÜFE) verisinin de etkili olduğunu belirtti.

Ekonomistler, aylık ve yıllık çekirdek enflasyon rakamlarının sırasıyla yüzde 0,5 ve yüzde 6,5’e gerilemesini bekliyor.

Çekirdek enflasyonda beklentilerin üzerinde gelebilecek bir gerileme, Fed’in gelecek dönemlerde faiz artışlarında yavaşlama ihtimalini artırarak, değerli metallerin yükselişine daha büyük destek sağlayabilir.

High Ridge Futures metal ticareti direktörü David Meger konuyla ilgili, “Enflasyonun yavaş yavaş düşmeye devam ettiğinin görülmesi, Fed’in faiz artış hızında yavaşlamaya gitmesine yol açarak, piyasalar için iyiye işaret olacaktır.” dedi.

Yatırımcılar, aralık ayında 50 baz puanlık bir faiz artış ihtimalini yüzde 67, 75 baz puanlık bir faiz artış ihtimalini ise yüzde 33 olarak fiyatlıyor.

Altın, yükselen faiz oranları karşısında son dönemlerde oldukça hassas fiyatlamalar göstermişti. Ancak bu beklentilerle, altın yatırımcısının altına olan ilgisi tekrar artmaya başladı.

Diğer değerli metaller ise, salı günü altın fiyatlarındaki yükselişe eşlik ettikten sonra çarşamba günü dengelenme arayışına girdi.

Spot gümüş yüzde 0,42 düşüşle ons başına 21,28 dolara, paladyum yüzde 0,14 düşüşle 1.921,79 dolara indi. Platin ise yüzde 058 artışla 1.007,01 dolara çıktı.

Paylaş