Güney Kıbrıs Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis, Türkiye’yi eleştirdi

9
Kıbrıs Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis
reklam alani

Güney Kıbrıs Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis, Türkiye’yi eleştirdi. Kasulidis, “Türkiye’yi, politik ve kurumsal açıdan gerileme konusunda takip etmelerinin söz konusu olmadığını, ayrıca meydan okuma söylemlerinin peşinden gitmeyeceklerini” söyledi.

Güney Kıbrıs Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis, Güney Kıbrıs’ta düzenlenen Economist toplantısında yaptığı konuşmada Türkiye’ye yönelik eleştirilerde bulundu.

Fileleftheros gazetesi Kasulidis’in, “Krizi ustalık ve kapsayıcılıkla yönetmek” başlığı altında gerçekleştirilen 18’inci Econmist toplantısı çerçevesinde yaptığı konuşmaya yer verdi.

Habere göre Kasulidis, “Türkiye’yi, politik ve kurumsal açıdan gerileme konusunda takip etmelerinin söz konusu olmadığını, ayrıca meydan okuma söylemlerinin peşinden gitmeyeceklerini” söyledi.

Kasulidis, kalıcı bölünmeye neden olan uzun süren durgunluğu kabul etme ve uzlaşma niyetinde olmadığını da belirtti.

Türkiye’nin, Kıbrıs Rum tarafının inisiyatiflerini incelemeye odaklanma ve Kıbrıs sorununun çözümüne katkı koymak yerine Kıbrıslı Türkleri siyasi yan dalı haline getirdiğini ileri süren Kasulidis, Rusya’nın Ukrayna işgalinden de söz ederek Avrupa’nın kalbinde bugün yaşananların Kıbrıs’ta 48 yıl önce yer almasına bağlı olarak Güney Kıbrıs ve Ukrayna’nın paralel süreçleri oluşturduğunu, tek farklı olan noktanın ise işgalci ile olaylara uzaklığının olduğunu savundu.

Kasulidis, Ukrayna savaşının, Güney Kıbrıs’ın AB içerisinde güvenilir ve öngörülebilir bir batılı ortak olduğunu kanıtlama fırsatı verdiğini de söyledi.

İlk andan itibaren Rus işgalini kınadıklarını söyleyen Kasulidis, bu desteğin fırsatçılık niteliğinde olmadığını belirtti.

Kasulidis konuşmasında ayrıca son dönemlerde Türkiye’nin Yunanistan ve Güney Kıbrıs’a yönelik söylemlerinde bir tırmanışın söz konusu olduğunu iddia ederken bunun, bölgedeki barış, güvenlik ve refah koşullarının inşa edilmesine katkı koymadığını belirtti.

Kasulidis, komşu ülkenin, geri dönüşü olmayan sonuçlarla oldubittiler yaratmak için mevcut hükümetin görevini tamamlamasına ve muhtemelen Haziran 2023 seçimlerine kadarki zamandan faydalanmak istediğini gözlemlediklerini iddia etti.

Paylaş