Erhan Arıklı: “Bankaların DP’ye geçmesi aylar öncesinden planlanmıştı”

11
Erhan Arıklı
reklam alani

Kamu bankalarından Vakıflar Bankası ve Kooperatif Merkez Bankası yönetiminin Başbakanlıktan alınarak Başbakan Yardımcılığına bağlanması konusunda Erhan Arıklı, bunun koalisyonun başında aylar önce planlanmış olduğunu yeni pazarlığı gerektirecek bir şey olmadığını, “başından anlaşılmış bir iş” olduğunu söyledi.

Meclis Genel Kurulu devam ediyor…

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, Vakıflar Bankası ve Kooperatif Merkez Bankası yönetiminin Başbakanlıktan alınarak Başbakan Yardımcılığına, Demokrat Parti’ye geçmesi konusunda basına da yansıyan soru ve eleştirileri yanıtladı.

Arıklı, bunun koalisyonun başında aylar önce planlanmış ve anlaşılmış bir iş olduğunu söyledi.

Bu konuda Kudret Özersay’ın da sorular yönelttiğini hatırlatan Arıklı, genel kurulda konu hakkında şu ifadeleri kullandı;

“Kualisyonlarda bilindiği gibi sıkı sıkıya pazarlıklar yapılır; DP’ye serbest liman düşmüştü, (önceki koalisyonlarda) siz de (Erhürman-Özersay hükümeti) çıkıp eleştirmiştiniz. Ekonomi Bakanlığı gerek, demiştiniz. O zaman koalisyon protokol hazırlamıştık.

Günün sonunda serbest limanın yerinde kalması hukuken, pratik açıdan daha uygun görüldü ve B planı uygulandı. Şimdi bu iki banka DP’ye verildi. O zamandan, koalisyon kurulurken konuşulmuştu bu… Aylar öncesinden hazırlanmıştı. Bunun bilinmesini isterim…”

Akaryakıt ihalesine de değinen Arıklı, ihale yasası ile ihale yapamadıklarını vurguladı. “Akaryakıt konusunda ısrarla keşif bedeli koyuyoruz. Rekabet ortamında buna gerek var mı?” diye soran Arıklı, akaryakıtın daha ucuza alınabileceğini ifade etti.

“Biz 60 bin tonluk bir sözleşme yapmıştık, bu bitiyor. Sayın bakanın talimatıyla düşük fiyat veren iki firmayla görüşülecek” diyen Arıklı, esas yapılması gerekenin Teknecik Elektrik Santrali’ne filtre koymak olduğunu kaydetti. Bahse konu filtrenin 30 milyon dolar olduğunu aktaran Arıklı, bu şekilde elektrik fiyatlarında indirime dahi gidilebileceğini söyledi.

Arıklı’nın konuşması sırasında yerinde söz alan CTP Milletvekili Salahi Şahiner, Arıklı’nın Rusya’dan 300 dolara yakıt bulunabileceğini sürekli dile getirdiğini anımsatarak bu konuda detay istedi.

Bakan Arıklı ise, 300-350 dolar olan fuel-oilin daha pahalıya alınmasının içini acıttığını ifade etti ve kurumun bu şekilde devam edemeyeceğini, kurumun devamının yakıtı ucuza almakla sağlanabileceğini söyledi.

“Birkaç haftalık yakıt kaldı ne yapacaksınız?” sorusu üzerine ise Arıklı, son ihalede düşük teklif veren iki firmayla görüşüleceği yanıtını verdi.

Paylaş