İktisat Bankası, 10 Ekim 2022’ye ilişkin piyasa analiz raporunu yayımladı

9
İktisatbank Piyasa Analizi
reklam alani

KKTC İktisat Bankası, 10 Ekim 2022’ye ilişkin piyasa analiz raporunu yayımladı. Raporda, “ABD Hazine Bakanı John Connally: Dolar bizim paramız ama sizin sorununuz” ifadelerine yer verildi.

İktisatbank’ın 10 Ekim 2022’ye ilişkin Günlük Piyasa Analiz ve Yorumu şu şekilde:

ABD Çalışma Bakanlığı tarafından açıklanan ve dünyanın en büyük ekonomisinin sağlığı açısından merakla beklenen tarım dışı istihdam raporu, Eylül ayında 263bin ile beklentilerin üzerinde artış gösterirken, işsizlik oranı ise yüzde 3,5 seviyesine geriledi (düşük işsizlik oranının ana nedeni katılım oranının düşmesi). FED’in yakında takip ettiği maaş artışı ise yıllık bazda yüzde 5 ile tahminler paralelinde kaldı. Veri, FED’in büyük çaplı faiz artışlarını sürdürmesine daha fazla alan açmasıyla küresel piyasalar haftayı büyük ölçüde satış baskısı ile tamamladı.

Veri öncesinde Kasım ayına yönelik ABD faiz vadeli kontratları, FED’in 75 baz puan faiz artırımına gitmesine yüzde 83 ihtimal verirken, veri sonrası bu oran yüzde 90 seviyesine yükseldi. FED’in 2022 yılında politika faizini 300 baz puan artırarak devasa bilançosunu da küçültmeye başlaması rağmen, istihdam piyasasının henüz etkilenmediğinin anlaşılması, piyasaların âdeta tadını kaçırdı.

ABD hazine tahvil getirileri, istihdam verisi ardından yükselirken, 10 yıllık gösterge faizi yeniden yüzde 3,9 seviyesine dayandı. FED’in kısa vadeli politikalarına daha hassas tepki veren 2 yıllık tahvil ise yüzde 4,32 seviyesine yükseldi. Verim eğrisi kısa vade lehine daha da yükselirken, aradaki fark -0,42 baz puan seviyesinde yer almaya devam etti. Doların piyasa faizi yükselirken, benzer bir şekilde piyasa kuru olan DXY de yeniden 113 seviyesine dayandı. DXY’nin yükselmeye başlaması ile yaralı kraliyet aslanı Sterlin, yeniden 1,10’lu seviyelere gerilerken, Avrupa’nın ortak para birimi Euro’da’da 0,97 seviyelerinin diplerine kadar gevşedi. Henüz doların süper döngüsünün bitmemesi nedeniyle paritelerde riskin aşağı yönlü olduğunu düşünüyoruz.

Paylaş