Arıklı’dan Anaysa Mahkemesi’nin Yerel Yönetimler Değişiklik Yasası’nın iptaline ilişkin kararına tepki!

8
Erhan Arıklı
reklam alani

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, Anayasa Mahkemesi’nin 2019’da Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde, YDP’nin dönemin Cumhurbaşkanı Akıncı’nın görev süresiyle ilgili açtığı davaya ret kararı verdiğini hatırlatarak, “Bence Anaysa Mahkemesi Yerel Yönetimler Değişiklik Yasası’nı iptaline ilişkin kararı ve Akıncı ile ilgili kararı yan yana koyarak bir kez daha okuması gerekiyor” dedi.

Anayasa Mahkemesi, yerel seçimlerin kasım ayına ertelenmesini öngören Seçim ve Halkoylaması (Değişiklik) Yasası’nı Anayasa’ya aykırı buldu.

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı, Yeniden Doğuş Partisi (YDP) Genel Başkanı Erhan Arıklı, konuyla ilgili kişisel sosyal medya hesabından bir açıklama yaptı.

Arıklı, Anayasa Mahkemesi’nin 2019’da Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde, YDP’nin dönemin Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın görev süresiyle ilgili açtığı davaya ret kararı verdiğini hatırlattı.

Anayasa Mahkemesi’nin YDP’nin açtığı davaya ret kararı vermesinin gerekçesi şu şekilde:

“Anayasanın 79(3), 83(3) ve 106 (6) maddelerinden de görüleceği gibi, Anayasa koyucu, idarenin devamlılığını sağlamayı amaçlamıştır. Bu nedenle mevcut durumda en uygun yorum, göreve seçilmiş Cumhurbaşkanının seçim yapılacağı tarihe kadar bu makamın yetkilerini kullanmasıdır.”

Arıklı, Anayasa Mahkemesi’nin Anayasanın 99 (1) maddesine göre görev süresi 5 yıl olan ve bu süresi 26 Nisan 2020 tarihinde dolan Akıncı’nın 6 ay daha fazladan Cumhurbaşkanlığı görevinde bulunmasını sağladığını belirtti.

Arıklı, aynı Anayasa Mahkemesi’nin Yerel Yönetimler Değişiklik Yasası’nı iptal ettiğini ve mevcut belediye Başkanlarının görev sürelerini sonlandırdığını ifade etti.

Anayasa Mahkemesi’nin Yerel Yönetimler Değişiklik Yasası’nı iptal gerekçesi şu şekilde:

“Anayasa’nın 119(1) maddesine göre yerel yönetimlerin karar organları seçimle oluşturulmalıdır. 119. Maddedeki karar organlarının seçimle oluşturulacağı ibaresi ışığında, Cumhuriyet Meclisinin, yasa yaparak yerel yöneticilerin görev sürelerini uzatma yetkisi olduğunu söylemek mümkün değildir. Anayasa’nın 119 (1) Maddesine göre görevleri sona eren bu seçilmiş kişilerin görev sürelerinin 7/2022 Sayılı Yasa ile veya seçim dışında başka herhangi bir yöntemle uzatılması Anayasa’nın 119(1) maddesine aykırıdır.”

Arıklı, Anayasa Mahkemesi üyelerinin YDP’nin davasını ret ederken açıkladığı gerekçeli karar ile Yerel Yönetimler Değişiklik Yasası’nı iptaline ilişkin kararı yan yana koyarak bir kez daha okuması gerektiğini söyledi.

Paylaş