İktisat Bankası, 6 Eylül 2022’ye ilişkin piyasa analiz raporunu yayımladı

8
İktisatbank Piyasa Analizi
reklam alani

KKTC İktisat Bankası, 6 Eylül 2022’ye ilişkin piyasa analiz raporunu yayımladı. Raporda, “Dünyada son gelişmeler moral bozarken, Borsa İstanbul’da bayram havası…” ifadelerine yer verildi.

İktisatbank’ın 6 Eylül 2022’ye ilişkin Günlük Piyasa Analiz ve Yorumu şu şekilde:

Dün sabah bültenimize paylaştığımız üzere, Rusya’nın Avrupa’ya yönelik gaz akışını tamamen kesmesi ardından Avrupa’da gösterge niteliğinde TTF gaz fiyatları, günü içi yüzde 35 artışla 245 Euro/MWsaat seviyesini test ederek Cuma gününe nazaran sert bir yükselişle kaydetti. Enflasyon sorununa karşı, baş gösteren durgunluk riskine rağmen faiz oranlarını yükseltmek zorunda olan Avrupa Merkez Bankası ardından, gaz akışını da durdurması, pandeminin yaralarından kurtulmaya çalışan bölge ekonomileri için yeni bir şok dalgası başlaması anlamına gelmesiyle ortak para birimi EUR son 20 yılın yeni en düşük seviyesi olan 0,99’ın altını test etti. Daha geniş bir pencereden konuya bakarsak, Avrupa gaz fiyatlarının son bir senede yaklaşık yüzde 400 artış kaydettiğini not etmemiz gerekiyor. Avrupa’nın enerji krizinin gittikçe derinleştiğini not etmek gerekiyor. EUR’da risk hâlen daha aşağı yönlü görünüyor.

Avrupa Birliği hükümetleri, kamu hizmetlerinin olası bir likidite sıkışıklığı altında çökmesini önlemek ve haneleri yükselen enerji faturalarından korumak için milyarlarca euroluk paketleri devreye almaya başladıklarını da not etmek gerekiyor. Almanya, 65 milyar Euro’luk yeni bir paketi gündemine alırken, Finlandiya, enerji şirketlerine 10 milyar Euro, İsveç ise 23 milyar dolar likidite garantisi sunmayı hedefliyor. Görünen o ki, bu hafta enerji piyasaları açısından çok kritik olacak. Özellikle, AB bakanlarının bu hafta düzenlenecek toplantısı büyük önemle takip edilecek.

Paylaş