İktisat Bankası, 3 Ağustos 2022’ye ilişkin piyasa analiz raporunu yayımladı

12
İktisatbank Piyasa Analizi
reklam alani

KKTC İktisat Bankası, 3 Ağustos 2022’ye ilişkin piyasa analiz raporunu yayımladı. Raporda, “Pelosi’nin ‘çantasında’ ne var?” ifadelerine yer verildi.

İktisatbank’ın 3 Ağustos 2022’ye ilişkin Günlük Piyasa Analiz ve Yorumu şu şekilde:

Yarın acaba ne yazacağım diye kara kara düşünürken, mali piyasalar yeni bir gündem maddesi ile kendilerini meşgul etmeyi her gün başarıyor. Dünün de hikâyesini ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi yazmış oldu.

Pelosi’nin çıkmış olduğu Asya turunda, Tayvan’ı da ziyaret etme konusunda ısrar edince, çok da gerekli olmayan bir diplomatik krizi kucağımızda bulurken, küresel piyasalar âdeta dün tüm gün diken üzerinde oturdu. Farkındaysanız, son dönemlerde jeopolitik risk algısı ciddi bir şekilde artış gösteriyor: Ukrayna, Tayvan, Kosova… Bu ‘yeni’ başlığa da önümüzdeki dönemde yatırım yaparken sıraladığımız kriterlerin arasında üst sıralarda yer vermeye özen göstereceğiz.

Çin daha önce birçok kez, kendi toprağı olarak kabul ettiği Tayvan’ı ziyaret etmemesi konusunda Pelosi’yi uyarmasına rağmen, dün Pelosi’nin uçağı milyonlarca kişinin yakından takip etmesi ile Tayvan’a, Tayvan Hava Kuvvetleri eşliğinde ve 4 adet Amerikan savaş gemisinin de bölgeye uzaktan destek sağlaması ile indi. Flightradar24 aplikasyonu aşırı talep ile dün devre dışı kalırken, Çin, Tayvan etrafındaki hava sahasını sivil uçuşlara kapattığını açıkladı.

ABD, Çin’in “askeri güç gösterilerinden” korkmayacağını söyleyerek aslında (Demokratlar) iç siyasette de bir adım atarken, Çin’e de gözdağı verilmiş oldu. Çin, 25 yıl içinde Tayvan’a yapılan en üst düzey ABD ziyaretini Tayvan Boğazı’nda barış ve istikrara tehdit olarak kınayarak, bir dizi askeri tatbikatla karşılık verdi. Çin, ABD’nin Pekin büyükelçisini çağırırken, Tayvan’dan yapılan birçok tarımsal ithalatın askıya alındığını duyurdu. Kısa sürede somut bir adım yerine gövde gösterisi şeklinde bir tepkinin geliştiğini de not etmek gerekiyor. Lâkin, net olan tek şey var o da Tayvan Boğazı’nda tansiyon artık daha yüksek seyredecek.

Paylaş