İktisat Bankası, 27 Temmuz 2022’ye ilişkin piyasa analiz raporunu yayımladı

9
İktisatbank Piyasa Analizi
reklam alani

KKTC İktisat Bankası, 27 Temmuz 2022’ye ilişkin piyasa analiz raporunu yayımladı. Raporda, “Piyasa modu: Bekle ve gör… Sahne sırası 21.00’de FED’in” ifadelerine yer verildi.

İktisatbank’ın 27 Temmuz 2022’ye ilişkin Günlük Piyasa Analiz ve Yorumu şu şekilde:

Dün küresel mali piyasalar güne karamsar bir ruh hâli ile başladı. Bir tarafta Rusya’nın Avrupa’ya gaz akışını yeniden azaltması, diğer tarafta ise İtalya’da devam eden siyasi belirsizlik, üzerine son 40 yılın en azılı enflasyon rakamları ile boğuşan FED’in agresif davranacağı beklentisi, EUR/USD paritesi üzerinde baskı kurdu.

Hatırlayacağınız üzere, geride bıraktığımız haftalarda ‘parite’ seviyesinin altına gerileyen EUR’nun imdadına, Avrupa Merkez Bankası’nın 11 yıl aradan sonra 50 baz puan faiz artırması yetişmişti. Avrupa’da yaşanan birçok sorun Euro üzerinde yeniden baskı kurmaya başlarken, son günlerde 1,0270 seviyelerine kadar toparlanan parite, dün yeniden 1,01 seviyesinin diplerine kadar gevşedi. Teknik mânâda EUR’da 1,0350 seviyesinin üzerinde gecelik bir kapanış görmeden alım yönünde pozisyon denemeyeceğiz.

Dün değer kaybeden bir tek EUR değildi. Aslında ABD Doları hemen hemen her şeye karşı değer kazandı. ABD Dolarının genele yayılan değer kazancı, gemilerin güvenli limana sığınmak istediklerinin açık bir göstergesi olarak kabul edilerek küresel risk iştahının da zayıf seyrettiği yönünde algılanıyor (buna da ‘risk off’ modu deniyor). Tam tersi durumda yani ‘risk on’ modunda, gemiler limandan çıkıp riskli varlıklara âdeta hücum ediyor.

Rusya’nın türbin problemi ile gaz akışını yavaşlatması, Avrupa’da doğalgaz fiyatlarının sert bir şekilde yükselmesine neden olurken, Henry Hub doğalgaz fiyatları dün küresel kriz yılı olan 2008 senesine geri dönerek 9,7 usd/mmbtu seviyesini test etti! Hatırlarsanız, geçen haftalarda 6,5 usd seviyesini aşağıya geçen doğalgaz fiyatlarında 5,5 usd seviyesine işaret etmiş ve düşüşün büyük bir ihtimalle bittiğini altını çizmiştik. Avrupa’nın büyüme motoru olan Almanya’nın gaz konusunda göbekten Rusya’ya bağlı olması, elektrik fiyatlarının Almanya ve Fransa’da rekorlar kırması, sanayi üretimi açısından Almanya ve kıta Avrupası için ne mânâya geldiğini varın bir daha dikkatli bir şekilde siz de düşünün. Dün bültenimizde de belirttiğimiz üzere, bu kış sert, soğuk ve çok pahalı geçecek. Avrupa’yı ise derin bir durgunluk riski bekliyor!

Paylaş