Asgari ücrette keşmekeş yaşanıyor

19
tl para
reklam alani

Asgari ücrette maaş karmaşası yaşanıyor. Asgari ücretlilerin bu ay ne kadar maaş alacağı, Asgari Ücret Tespit Komisyonunun toplanamaması nedeniyle belli değil…

Asgari ücrette maaş karmaşası yaşanıyor. Asgari ücretlilerin bu ay ne kadar maaş alacağı, Asgari Ücret Tespit Komisyonunun toplanamaması nedeniyle belli değil…

İstatistik Kurumu’nun resmi verilerine göre, yüzde 56,76 oranında olan hayat pahalılığı, 8 Temmuz 2022 tarihinde belirlenen asgari ücrete ‘yansıtılmadığı’ için Türk İşçi Sendikaları Federasyonu (Türk-Sen), Hür İşçi Sendikaları Federasyonu (Hür-İş) ve Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) itiraz etmişti.

TOPLANTI HAFTAYA…

İtirazlar sonucunda bugün yeniden toplanmaya çalışan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, iki işveren ve bir devlet olmak üzere üç üyesinin toplantıya katılmaması nedeniyle ‘haftaya’ ertelendi.

Belirli prosedürler olması nedeniyle asgari ücret ‘haftaya’ belirlense bile yeni tutar işçilerin eline geçemeyecek olmasından ötürü net 8 bin 600 TL olan ücrete itiraz eden ‘işçi’ temsilcilerine de tepki gösterilmeye başlandı.

Kıbrıs Postası’na ulaşan bazı asgari ücretliler, yüzde 56,76 hayat pahalılığı oranının kamu maaşlarına yansıtılırken de sessiz kalan muhalefete tepkili.

Bir ekmeğin 6 buçuk TL olduğu şu günlerde, Ağustos ayını nasıl geçireceğini düşünen işçiler umutsuzluk içerisinde…

TAÇOY’UN AÇIKLAMASI ‘HAVADA’ KALDI

Öte yandan, 20 Temmuz Çarşamba günü Kıbrıs Postası’na açıklama yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Hasan Taçoy, “Asgari ücretlinin eline 6 bin 90 TL geçmeyecek. Ya 8 bin 600 TL ya da toplantıdan farklı bir rakam çıkarsa o geçecek” ifadelerini kullanmıştı. Bugün yeniden açıklama yapan Taçoy, bu ay asgari ücret belirlenemezse, asgari ücretlinin eline net 6 bin 90 TL geçeceğini aktardı.

EN DÜŞÜK KAMU MAAŞI 13 BİN 74 TL

Ayrıca hayat pahalılığı oranının yüzde 56,76 olarak belirlenmesi ile kamu maaşlarında geçtiğimiz hafta değişiklik olmuştu.

Buna göre, ortaokul mezunu en düşük maaşlı kamu çalışanı Temmuz sonunda 13 bin 74 TL maaş alacak.

4 KİŞİLİK BİR AİLENİN AÇLIK SINIRI 9 BİN 46 TL

Kıbrıs Türk Amme Memurlar Sendikası (KTAMS) 4 kişilik bir aile için 30 Haziran tarihi itibarıyla açlık sınırının 9 bin 46 TL olduğunu açıklamıştı.

Paylaş