Kuru üzümün faydaları nelerdir?

49
Kuru üzümün faydaları nelerdir?
reklam alani

Doğa, tüm mucizeleri ile insanlığa fayda sağlamaya devam ediyor. Doğada yetişen bazı meyve ve sebzeler, içerisinde barındırdığı birbirinden farklı vitaminler ve minerallerle, insan sağlığına oldukça faydalı. Bu meyvelerden bir tanesi de üzüm. Üzümün birçok tüketim şekli olsa da en çok tercih edilenlerden biri kuru olarak tüketimi. Peki, kuru üzümün faydaları nelerdir? Gelin hep birlikte bakalım.

KURU ÜZÜMÜN FAYDALARI
Kuru üzüm herhangi bir işleme gerek kalmadan doğrudan tüketilebilen bir yemiş türüdür. Kuru üzümü doğrudan tüketmek, bağışıklık sistemini güçlendirir. Sindirim sistemi için de oldukça faydalı olan kuru üzüm ayrıca, kolesterolü düzenler, romatizmaya ve romatizmal diğer hastalıklara karşı etkilidir. Kemiklerin güçlenmesi konusunda oldukça faydalı olan kuru üzüm, uzunca bir süre tokluk hissi vermesi ile de bilinir. Bu nedenle diyet yapan insanlar tarafından sıkça tercih edilmektedir. Verdiği enerji ve yorgunluğu alması da sporcular tarafından sevilen ve tercih edilen bir yemiş olmasına neden olur. Mide rahatsızlıkları konusunda da bir uzman olan kuru üzüm. Anemi tedavilerinde de kullanılmaktadır.

KURU ÜZÜMÜN PSİKOLOJİK FAYDALARI
Kuru üzümün faydaları sadece fiziksel değildir. Kuru üzüm, vücudumuza sağladığı faydaların yanı sıra psikolojimiz üzerinde de oldukça etkilidir. Kuru üzüm, içerisinde bulundurduğu doğal şeker ile mutluluk hormonu olarak bilinen ‘serotonin hormonu’un salgılanmasını sağlar. Salgılanan bu hormon haz duygularını harekete geçirir. Bu duygular ise uzun süreçte insan psikolojisi üzerinde olumlu etkilere sahiptir.

KURU ÜZÜM NE ZAMAN YENİR?
Kuru üzüm tüketimi için günün her saati uygundur ancak, bazı saatlerde tüketildiğinde gösterdiği etki, diğer saatlere nazaran daha fazla olabilir. Örneğin, sabah saatlerinde tüketilen kuru üzüm, vücuda verdiği enerji sayesinde güne daha zinde başlamanızı sağlar. Bir diğer önemli saat ise ara öğünlerinizi tükettiğiniz saattir. Ara öğünlerinizde kuru üzüm tüketmek, uzun süre tokluk hissi sağlayacağı için diyetinize olumlu yönde etki sağlar.

KURU ÜZÜM BAĞIRSAKLARI ÇALIŞTIRIR MI?
Kuru üzümle ilgili en çok merak edilenlerden biri ise boşaltım sistemi üzerindeki etkisi. Bunun cevabı ise şöyle; gün içerisinde tüketilen bir avuç kuru üzüm, bağırsakların daha etkili çalışmasına neden olarak kabızlık gibi sorunlara iyi gelmektedir.

KURU ÜZÜM KAN YAPAR MI?
Yıllardır halk arasında ‘kuru üzüm kan yapar’ şeklinde bir söylenti vardır ve bu söylenti oldukça haklıdır. Çoğu çeşidi çekirdekli olan siyah kuru üzüm, neredeyse bir kan ilacı takviyeleri kadar etkilidir. Düzenli tüketimi halinde demir depolarını doldurur. Ancak kuru üzüm yüksek kaloriye sahip bir besindir ve bu nedenle aşırı tüketimi kilo alımına neden olabilir.

Paylaş