Mustafa Yenigüç: Yasa nezdinde elektriğe bunca zaman zam yapılmaması suçtur

42
Mustafa Yenigüç: Yasa nezdinde elektriğe bunca zaman zam yapılmaması suçtur
reklam alani

El-Sen Mali Sekreteri Mustafa Yenigüç, yasa nezdinde elektriğe bunca zaman zam yapılmamasının suç olduğunun altını çizerek, “Seçim kaygısı ve popülist kaygılar nedeniyle suç işlendi. Yargılanmaları ve bedel ödemeleri gerekiyor.” dedi.

Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu Çalışanları Sendikası (El-Sen) Mali Sekreteri Mustafa Yenigüç, Kıbrıs Postası’na açıklamalarda bulundu.

“KURUMUN 1 MİLYAR 300 MİLYON TL BORCU VAR”

Son düzenlenen basın toplantısında ‘fiyat ayarlaması’ ifadesini kullandığını, zam dediği programların da olduğunu kaydeden Yenigüç, ‘fiyat ayarlaması’ ibaresinin ilgili tüzükte geçtiğini söyledi. Yenigüç, kilovat maliyetinin 2.7-2.8 TL olduğunu, bedelin ise çok uzun süre 0.98’de tutulduğunu ve kurumun zarar ettiğini söyledi. Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’nun (Kıb-Tek) 1 milyar 300 milyon TL borcu olduğuna işaret eden Yenigüç, özel bankalardan borçlanma yoluna gidildiğini anlattı.

“YARGILANMALARI VE BEDEL ÖDEMELERİ GEREKİYOR”

Yasa nezdinde elektriğe bunca zaman zam yapılmamasının suç olduğunun altını çizen Yenigüç, “Seçim kaygısı ve popülist kaygılar nedeniyle suç işlendi. Yargılanmaları ve bedel ödemeleri gerekiyor.” dedi. Yeni sisteme göre tüketimin ikinci diliminde maliyet fiyatının karşılanacağını dile getiren El-Sen Mali Sekreteri Yenigüç, birinci dilimde ise kurumun yine 1.7-1.8 TL zarar edeceğine işaret etti. Yenigüç ayrıca Kıb-Tek’in kâr güden bir kurum olmadığına vurgu yaptı.

“KURUM VE SENDİKA, UYGULAMANIN İSTİSMAR EDİLDİĞİNİ TESPİT ETTİ”

Son zamanlarda yeniden gündeme gelen kurum çalışanlarının elektriklerinin ödenmesiyle ilgili de konuşan Yenigüç, “Kurum çalışanlarının 15 bin kilovat elektrik kullanım hakkı vardı. Kurum ve sendika, yıllar önce bu uygulamanın istismar edildiğini tespit etti ve kaldırdı.” dedi.

“KURUM ÇALIŞANLARI, ‘K DEĞERİ’ ALIYOR”

İstismar sonrası, kurum ile sendika arasında imzalanan toplu iş sözleşmesine ‘K Değeri’ tahsilatı konulduğunu kaydeden Yenigüç, baremlere göre, tüm çalışanlara belli bir miktar para verildiğini söyledi.

Paylaş