Kudret Özersay: Devlet gibi davranamamanın bedelini her defasında garibanlar ödüyor

15
Kudret Özersay
reklam alani

HP Genel Başkanı Kudret Özersay, 15 yaşındaki çocuk işçinin hayatını kaybetmesiyle ilgili, “Kurallara uymamanın, bir devlet gibi davranamamanın bedelini her defasında maalesef garibanlar ödüyor” dedi. Yaslı aileye başsağlığı diledi…

Halkın Partisi (HP) Genel Başkanı Kudret Özersay, Güzelyurt’ta 15 yaşındaki çocuk işçinin yaşamını yitirmesinin ardından sosyal medya hesabından bir paylaşımda bulundu.

15 yaşındaki bir çocuğun çırak olarak çalışabilmesi için yürürlükteki kuralları işaret eden Özersay, yasaların, tüzüklerin, çalışma hayatı kriterlerinin, standartların var olmasının yetmediğini belirterek, “Yasaların uygulanması gerekiyor ve bu ancak ve ancak denetimle olabiliyor” dedi.

Kurallara uymamanın, bir devlet gibi davranamamanın bedelini “her defasında maalesef” garibanların ödediğini dile getiren Özersay, üzgün olduğunu belirterek, yaslı aileye başsağlığı diledi.

Özersay’ın paylaşımının tamamı şöyle:

“Maalesef çalışma yaşamında en iyi ihtimalle çırak olabilecek yaşta bir emekçi çocuk daha yaşamını yitirdi bugün. Yürürlükteki kurallara göre 15 yaşında bir çocuğun çırak olarak çalışabilmesi için;

1.Ağır, tehlikeli veya özellik gerektiren meslekler söz konusuysa (bu kazada olduğu gibi) Çalışma Bakanlığı ve Eğitim Bakanlığı olumlu görüş vermeli, bu çocuk bu işi yapmaya uygundur diye. Yani çırak olarak çalışacak olan çocuklar her işte çalışamazlar, bu iki Bakanlığın olumlu görüşü gerekir;

  1. Çocuğun velisinin de onayı ile bir “çıraklık akdi” yapılması gerekir;
  2. Her altı ayda bir sağlık raporu gerekir;
  3. Tüm bu hususların Çalışma Dairesi müfettişleri, Eğitim Bakanlığı, sosyal sigortalar ve ihtiyat sandığı yetkililerince denetlenmesi gerekir, başta da iş sağlığı ve güvenliği açısından denetlenmesi gerekir;
  4. İşverenin ve iş yerinin de kayıtlı olması ve iş sağlığı ve güvenliği açısından denetlenmesi gerekir.

Bunların hiç birinin olmadığına adım gibi eminim. Neden mi? Kazanın olduğu yerden görüntülere baktığımızda taş, ağaç kütüğü ve takozlar üzerine yerleştirilmiş bir araç görüyoruz da ondan…

Yasaların, tüzüklerin, çalışma hayatı kriterlerinin, standartların var olması yetmiyor, uygulanması gerekiyor ve bu ancak ve ancak denetimle olabiliyor. Çalışma Bakanı görevde olmasa da, hükümet bir Bakan dahi atayamamış olsa da kurallar uygulanabilirdi, tedbirli olunabilirdi, böyle bir risk alınmayabilirdi…

Kurallara uymamanın, kuralları uygulamamanın bedelini, bir devlet gibi davranamamanın bedelini her defasında maalesef garibanlar ödüyor. Üzgünüm, ailesinin başı sağ olsun.”

Paylaş