Bestami Diko hem uyuşturucu suçundan hem de vahim zarar suçundan ceza aldı

51
uyuşturucu
reklam alani

Mağusa’da 2019 yılında uyuşturucu madde ile yakalanan, 2020 yılında da Tatlısu’da eski kız arkadaşını dövüp, taş atıp belinin kırılmasına neden olan Bestami Diko’nun cezası belli oldu.

Mağusa’da 2019 yılı Şubat ayı içerisinde yaptığı trafik kazasına müteakip tasarrufunda 1 gr sentetik cannabionoid türü uyuşturucu madde ile yakalanan, 2020 yılı Haziran ayında ise Tatlısu’da eski kız arkadaşını elleri ve ayakları ile ciddi şekilde dövüp taş atarak belinin kırılmasına neden sanık Bestami Diko’nun Mağusa Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki yargı süreçleri tamamlandı.

2 ayrı olaydan dün Mağusa Ağır Ceza Mahkemesi’nde hakkında 2 ayrı karar okunan Diko, “Kanunsuz uyuşturucu madde alma” ve “Kanunsuz uyuşturucu madde tasarrufu” davalarından 1 ay hapis cezasına mahkum edilirken, “Vahim zarar”, “Ciddi darp”, “İtale-i lisan”, “Rahatsızlık”, “Sarhoşluk” ve “Uygunsuz tavır ve harekette bulunma” davalarından ise 1 yıl hapis cezasına mahkum edildi.

HAKKINDA İHRAÇ KARARI BULUNUYOR

Sanık hakkındaki uyuşturucu davasının kararını Mağusa Ağır Ceza Mahkemesi Heyet Başkanı Fatma Şenol okudu.

Sanık Diko’nun Denetimli Serbestlik Yasası kapsamında hakkının bulunup bulunmadığını değerlendirdiklerini ifade eden Şenol, TC vatandaşı olan ve KKTC’de yasal statüsü bulunmayıp hakkında ihraç emri bulunan sanığın yasa kapsamı dışında kaldığını kaydetti. Şenol, sanığın tasarrufunda bulunan uyuşturucu miktarının cüzi bir miktar olduğunu ancak, uyuşturucunun türünün sentetik cannabionoid olduğuna dikkat çekerek özellikle sentetik uyuşturucu türlerinin insan sağlığı için son derece tehlikeli olduğunu belirtti.

Şenol, sanığa hürriyeti bağlayıcı bir ceza dışında başka bir ceza verilemeyeceğini ifade ederek, Diko’yu oy birliği ile 1 ay hapis cezasına mahkum ettiklerini açıkladı.

TOROSLU: ÜLKEMİZDE KADINA ŞİDDET MESELELERİ HATIRI SAYILIR BİR ŞEKİLDE ARTTI

Sanık hakkındaki “Vahim zarar”, “Ciddi darp”, “İtale-i lisan”, “Rahatsızlık”, “Sarhoşluk” ve “Uygunsuz tavır ve harekette bulunma” davaları ile ilgili kararı ise Mağusa Ağır Ceza Mahkemesi Kıdemli Yargıcı Ayşen Toroslu okudu. “Vahim zarar” suçunun sanık aleyhine getirilen en ağır dava olduğunu belirten Toroslu, bu suç için azami 7 yıla kadar hapislik cezası öngörüldüğünü açıkladı.

Kişilerin vücut bütünlüğüne karşı işlenen bu tür suçların her zaman ve her yerde vahim suçlar kategorisinde değerlendirildiğini vurgulayan Toroslu, Anayasa’nın 15. Maddesi ile kişi, hak ve özgürlükleri kapsamında hayat ve vücut bütünlüğünün anayasal güvence altına alındığını ifade etti.

Kişilerin anayasa ile güvence altına alınan hayat ve vücut bütünlüğüne zarar teşkil eden bu gibi suçları işleyen sanıklara verilecek olan cezaları tayin ederken kamu menfaatinin de korunması prensibinin göz önünde tutularak caydırıcı ve ibret verici cezalar verilmesinin kamu yararı gereği olduğunu vurgulayan Toroslu, bu tür suçların, kişinin huzur ve güvenliğini bozduğunu kaydetti.

Toroslu, bunun yanı sıra bu tür suçların toplumun huzurunu ve refahını da ciddi şekilde bozduğunu ve kişilerin güven ve huzur içinde yaşamasını engellediğini ifade etti.

Toroslu, sanığın bir dönem ilişki yaşadığı bir kadına acımasızca taş kullanarak devamlılık arz eden bir şekilde pervasızca şiddet uygulamasının kabul edilebilir bir davranış şekli olmadığını kaydederken, ülkemizde son dönemlerde kadına şiddet meselelerinin hatırı sayılır bir şekilde arttığını vurguladı.

Kadına şiddette artan vakalar nedeni ile polis teşkilatında ayrı bir birim oluşturulduğunu ancak buna rağmen kadına şiddet olaylarının hız kesmeden artmaya devam ettiğini söyleyen Toroslu, erkeğin gücünü kullanarak kadını sindirme amacı güden bu davranışların önüne geçilmesi ve kadınların özgüveni yüksek, eşit bireyler olarak toplumda huzurla yaşayabilmeleri için bu tür suçları işleyenlere caydırıcı cezalar vermenin kamu yararı gereği olduğunu kaydetti.

Kadına yönelik şiddet kapsamında bulunan bu suçlara kamu menfaati gereği verilecek en uygun ve adil cezanın hürriyeti bağlayıcı ceza olması gerektiği kanaatine oy birliği ile vardıklarını söyleyen Toroslu, sanığı 1 yıl hapis cezasına mahkum ettiklerini açıkladı.

Paylaş