Emlakçılar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Sadeghi: “Mortgage sistemi lazım, yoksa gençler ev sahibi olamayacak”

75
üseyin Sadeghi
reklam alani

Gayri menkul uzmanı, Emlakçılar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Sadeghi’ye göre bundan sonraki süreçte KKTC’de gençlerin ev sahibi olması oldukça zor… Dövizi olanlar için ise ev almanın “şimdilerde” tam zamanı…

Pandemi sürecinde dünyanın pek çok yerinde konut satışları önceki yıllara göre arttı.

Bunda asıl etken nakdi olan kişilerin mevcut krizde bu yatırımı ileriye dönük bir fırsat olarak görmesi…

Zengini “daha zengin” yapan pandemi süreci, gayri menkulde de “parası olana” fırsatlar sunuyor.

Bu durum ülkemiz içinde fazlasıyla geçerli… 

Ktv ekranlarında konuşan Emlakçılar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Sadeghi, Güney Kıbrıs’a nazaran bizde mülklerin, evlerin yüzde kırk, bazı bölgelerde ise yüzde yüze varan bir ucuzluk içinde olduğunu söyledi.

Sadeghi, Avrupa ile kıyaslanamaz boyutta bir ucuzluktan söz etti.

Ktv ekranlarında konuşan Emlakçılar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Sadeghi şöyle dedi;

“…maliyetler asıl bundan sonra artacak. Şimdi satın aldığınız konut hakikaten ucuzdur. Döviz olarak pahalı geliyordur ama maliyet olarak ucuzdur. Dövizi olan için büyük avantaj var. Müteahhitlerin sözgelimi bir sonraki projesi yüzde 20-30 farklı, pahalı olacak. İmkanı olan insanlara şu anda alınan fiyat, ki müteahhitler krizi de göz önüne alınırsa nakit/peşin arayışı içinde olunduğu için aslında makuldür. Avrupa’dan zaten çok çok daha ucuz… Bir sonraki yıl böyle olmayacak ki gençlerimiz bundan sonra nasıl ev sahibi olacak gerçekten bilmiyorum… Ülkemizde muhakkak bir Mortgage sistemi olmalı… Çünkü konut almak hayal olacak bundan sonra… Eğer sistem oluşmazsa, bir sistematik formül bulunmazsa gerçekten zor… Mülkler, Güney Kıbrıs’a göre şu anda yüzde 40 bazı yerlerde yüzde yüz daha ucuz…”

MORTGAGE NEDİR?

Mortgage, bir konut kredisidir. Diğer konut kredilere göre faiz oranları daha düşüktür. Bununla birlikte bu gayrimenkul finans sisteminde müşterilere sunulan vade süreleri çok daha uzundur. Mortgage’in dünya genelinde uygulanmasıyla on binlerce kişiye kira öder gibi ev sahibi olma fırsatı sunuldu.

Mortgage kredisi ev ve iş yeri sahibi olmak isteyenlere verilen bir kredi türüdür. Örneğin bir banka, ev satın almak isteyen müşterilere 3 – 5 yıl arası bir vade süresi tanır. Ancak Mortgage sisteminde bu süre 15 – 20 yıl arasında farklılık gösterir. En uzun mortgage vadesi ise 30 yıldır. Bu süre boyunca düşük faiz oranlarıyla kredi ödeyen kişiler 30 yılın sonunda ev sahibi olabiliyor. Bu sistem sayesinde sadece ev değil iş yeri ve arsa satın almak da çok daha kolay hale gelmiştir.

Müşterilerin gelirlerine ve kredi notlarına göre farklı ödeme planları yapılabilir. Faiz oranları da vade sürelerine göre farklılık göstermektedir.

Her kredide olduğu gibi Mortgage kredisi çekebilmek için de belli başlı şartları yerine getirmek gerekiyor. Konut, arsa ya da inşaat için Mortgage kredisi çekmek isteyenlerin kredi notlarına bakılır. Kredi kartı borcu bulunmayan, daha önce çektiği kredileri zamanında ödemiş olan müşterilerin kredi notları çok daha yüksektir. Bu kişilere uygun ödeme yolları sunulur.

Paylaş