UBP Genel Sekreteri Oğuzhan Hasipoğlu: “Destekliyoruz, basının haber yapma hakkı kriterleri belirlenmeli”

8
Oğuzhan Hasipoğlu
reklam alani

Kıbrıs Postası’na konuşan Genel Sekreter Oğuzhan Hasipoğlu, ‘özel hayatın gizliliği yasası ile ilgili CTP’nin meclise sunduğu tasarı hakkında “tasarı tamam değil…” dedi ve UBP olarak basın ve gazetecilerin lehine bir değişikliği desteklediklerini ifade etti…

Yaptıkları bir haberin ardından ‘özel hayatın gizliliği’ ile ilgili yasa çerçevesinde 3 gazetecinin gözaltına alınması sonrası 2014’te yürürlüğe giren yasa tartışma konusu…

Cumhuriyetçi Türk Partisi’nin (CTP) sunduğu ‘Özel Hayatın ve Hayatın Gizli Alanının Korunması’ Yasası’na değişiklik önergesinin ivediliği geçtiğimiz gün Meclis Genel Kurulu’nda oy çokluğuyla reddedildi.

Öte yandan ilgili sendikalardan Basın-Sen de değişiklik talebinin içeriğinden yeterince memnun değil…

Basın Emekçileri Sendikası (Basın-Sen), geçtiğimiz gün konuyla ilgili açıklamasında Özel Hayatın Gizliliği Yasası’ndaki değişiklik taleplerine ilişkin, “Esas olan en doğru değişikliğin hem haberi yapanı, hem de haberi yapılanı koruyan bir şekilde olmasıdır” ifadelerini kullandı.

Sendika ayrıca, Meclis’te ivediliği reddedilen Özel Hayatın ve Hayatın Gizli Alanının Korunması Yasası değişiklik önerisinin “tamamıyla Cumhuriyetçi Türk Partisi’ne ait olduğunu” ve bunun sendika açısından “yeterli” olmadığını belirtti.

OĞUZHAN HASİPOĞLU: “TASARI TAMAM DEĞİL…”

Konu hakkında ulaştığımız UBP Genel Sekreteri Oğuzhan Hasipoğlu ise “ivediliğin neden reddedildiğinin” sorulması üzerine söz konusu değişikliğin o gün, gün içinde hazırlanarak, hazırlıksız bir şekilde meclis gündemine geldiğini, meclisin gündeminde bulunmadığını, her şeyden önce bu durumun “doğru olmadığını” kaydetti.

Kıbrıs Postası’na konuşan Hasipoğlu, “tasarı tamam değil…” dedi ve UBP olarak basın ve gazetecilerin lehine bir değişikliği desteklediklerini ifade etti.

“BASININ HABER ALMA HAKKI KRİTERLERİ BELİRLENMELİ”

Çalışılması ve düzenlenmesi gerektiğini vurgulayan Hasipoğlu, “Biz bunu destekliyoruz, Basının haber alma hakkı kriterleri belirlenmeli” şeklinde konuştu.

MECLİSTE NELER KONUŞULDU?

İvedilik talebinin yapıldığı gün mecliste ise özetle şu konuşmalar yapıldı;

CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, ivedilik talebiyle ilgili konuşmasında, yasanın uygulanmasında Avrupa Birliği İnsan Hakları Mahkemesi’nin ne dediğine bakılması ve polis içinde yaygın bir eğitim gerektiğine vurgu yaptı.

TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit ise, basın özgürlüğüne değinerek, vatandaşlıklarla ilgili ortaya çıkan bir ses kaydı nedeniyle gazetecilerin soruşturulmasını eleştirdi

UBP Milletvekili Özdemir Berova, Özel Hayatın ve Hayatın Gizli Alanının Korunması (Değişiklik) Yasa Önerisi ile ilgili tereddütleri olduğunu ve UBP olarak ret oyu kullanacaklarını kaydetti.

CTP Milletvekili Doğuş Derya, Özel Hayatın ve Hayatın Gizli Alanının Korunması (Değişiklik) Yasa Önerisi’nde yasa dışı kayıt yapmanın suç olduğunu ama bunun bir gazetecinin eline geçmesi halinde gazetecinin bunu incelemesinin suç olmadığını belirtti.

HP Genel Başkanı Kudret Özersay ise, özel hayatın gizliliği ile basın özgürlüğü arasında denge kurulması gerektiğini vurguladı ve HP olarak yasa önerisine destek vereceklerini belirtti.

Paylaş