TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit: “Belediyeler Birliği sadece bazı belediyelerin sözcüsü”

7
Cemal Özyiğit
reklam alani

Genel Kurula hitap eden TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit, Belediyeler Birliği’nin yapısını eleştirdi…

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, 4 saatlik gecikmeyle saat 14.00’te Meclis Başkanı Önder Sennaroğlu başkanlığında yasama ve denetim işlevini birlikte yapmak üzere toplandı.

Genel Kurula hitap eden Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Cemal Özyiğit, Belediyeler Birliği’nin yapısını eleştirdi.

“Belediyeler Birliği, bütün belediyeleri ne denli temsil edebiliyor? O da ayrı bir sorun” diyen Genel Başkan Cemal Özyiğit, Genel Kurulda şöyle konuştu:

“Aslında sadece belli belediyelerin sözcülüğünü yapıyor. Bütünsel temsiliyet söz konusu değil… Ortaya konulan yaklaşımlarda da bunu görebiliyoruz. Bir an önce belediyelerin birlik çatısı altında işbirliği içinde, herkesin, farklı anlayışa sahip olanların da yetki içinde temsil edilmesini önemsiyorum. Sadece bir görüşe yakın olanların değil…

Yıllardır belediyeler reformunu konuştuk… Bazı şeyler oldu bitti ile yasal düzenlemeler yapıldı: en ücra yerlerin dahi bir belediye ağına bağlanması doğru, bunun altını çizmek istiyorum ama belediye hizmetlerinin ulaşması açısından verimliliği bakımından sadece bir takım vergilerin alınması da uygun görüldü ama yeterli hizmetler götürülemedi.”

Yasa Tasarısında ayrıca 5 üyesi Bakanlar Kurulu 1 üyesi de Belediyeler tarafından atanacak 6 kişilik bir çalışma komitesinin öngörüldüğünü belirten Özyiğit, bunun da belediyelerin özerkliği açısından çok riskli olduğuna dikkat çekti. Böylesi bir çalışma grubunun, muhalif partilerin elinde olan belediyeleri farklı uygulamalara tabii tutulabilmesine olanak sağladığını belirten Özyiğit, yasa tasarısındaki bu maddelerin belediyelerin geleceği açısından oldukça tehlikeli olacağını ifade etti.

Belediyeleri ilgilendiren bir yasa tasarısı konusunda Belediyeler Birliği ile ne kadar istişare yapılıp yapılmadığını soran Özyiğit, diğer yandan Belediyeler Birliği’nin de kendi içinde sorunları olduğunu, birliğin gelinen aşamada tüm belediyeleri temsil etmeyen bir konumda olduğunu kaydetti.

Belediyelerde reform yapılması gerektiğini, TDP olarak buna destek verdiklerini ancak bu yapılırken de başka sorunlar yaratmamak gerektiğini kaydeden Özyiğit, bir adım atarken ortak akılla ve en geniş işbirliği ile hareket edilmesi gerektiğini ifade etti. Özyiğit, geçmişte yapılan değişiklikle en ücra yerlerin belediyelere bağlanmasının doğru olduğunu, ancak hizmet alımı noktasında halen ciddi sorunların yaşandığını kaydetti.

Reform yapılırken yerel yönetimleri güçlendirerek yetkilerini artırmak gerektiğini kaydeden Özyiğit, bunun hem toplum hem de ülke açısından bir çok açısından faydaları olacağını kaydetti.

Paylaş