Recep Tayyip Erdoğan KKTC’deki törene canlı bağlandı: “Tarım sektörü çağ atlayacak”

15
Recep Tayyip Erdoğan
reklam alani

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, KKTC Sulamaları İletim Tüneli Işık Görünme Töreni’ne Vahdettin Köşkü’nden canlı bağlantıyla katıldı…

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, KKTC Sulamaları İletim Tüneli Işık Görünme Töreni’ne Vahdettin Köşkü’nden canlı bağlantıyla katıldı…

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Başbakan Ersan Saner, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu, Türkiye Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri ve diğer yetkililer de Oktay’a eşlik etti.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın açılışını yaptığı, “Asrın Projesi” olarak nitelendirilen Türkiye’den KKTC’ye Su Temini Projesi, 2015’te Ada’nın uzun vadeli su ihtiyacının karşılanması için hayata geçirildi.

Proje kapsamında, Anamur Dragon Çayı üzerinde tesis edilen Alaköprü Barajı’ndan yıllık 75 milyon metreküp su, dünyada ilk kez uygulanan “askıda geçiş sistemi” ile Girne yakınlarındaki Geçitköy Barajı’na 5 yıl kesintisiz olarak iletildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın satır başları şöyle;

“Sayın Cumhurbaşkanı, kardeşim Ersin Tatar.. Sizleri kalbi duygularla selamlıyorum.. […] KKTC’deki tüm kardeşlerime anavatandan selam ve saygılarımı iletiyorum.

Tarım sektörü çağ atlayacak. KKTC’de kalkınma hamlesi farklı bir ivme kazanacaktır. Gayemiz Kıbrıs Türk halkının daha müreffeh bir geleceğe sahip olmasıdır. Özellikle su sıkıntısını giderecek projelerle Kıbrıs Türkünün kimseye muhtaç olmama vizyonumuzu ortaya koyduk.

Tarım yapılacak arazilerin sulamaya açılmasıyla yıllık 156 milyon lira gelir artışı ve yaklaşık 10 bin kişilik istihdam sağlanacaktır.

KKTC, son 30 yıldır artan şekilde su sıkıntısı yaşıyor. Çözüm için, Türkiye’den KKTC’ye içme suyu götürülmesi her dönemde gündeme gelmiş fakat gerçeğe dönüşmemiştir. 80 kilometre uzunluğunda denizin 250 metre altından geçen sistemle içme suyunu yavru vatana ulaştırdık. Memba suyu kalitesinde içme suyu temin ettik. Eşi benzeri olmayan bu projede geçtiğimiz yıl meydana gelen arızayı ise en kısa sürede çözüme kavuşturduk…

Karadeniz’dekine benzer güzel haberleri Doğu Akdeniz’deki faaliyetlerimizden de alacağımıza inanıyorum.”

“10 BİN KİŞİLİK İSTİHDAM”

“Anavatanın suyunu KKTC’nin bereketli toprakları ile buluşturacak sulama iletim tüneli ile yeraltı suları ile sulanan arazilere su iletilecektir.

10 bin kişilik ilave istihdam sağlanacaktır. Projenin tamamlanması ile tarım sektörü çağ atlayacaktır

CENEVRE ZİRVESİ… “ARTIK İKİ DEVLET ARASINDA…”

Erdoğan Cenevre zirvesine de değindi ve Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a teşekkür etti.

Erdoğan’ın bu konuda satır başları şöyle;

“Kapalı kapılar ardında Kıbrıs Türklerinin haklarını teslim edenler, iş icraata geldiğinde maalesef hep üç maymunu oynadılar…

Kıbrıs Türkü’nün Doğu Akdeniz’deki enerji kaynakları üzerinde var olan haklarının yenilmesine asla müsaade etmeyeceğiz.

Kıbrıs’ta bir çözüm aranıyorsa bunun ham hayaller değil, sahadaki gerçekler üzerinde inşa edilmesi şarttır. Kıbrıs müzakereleri Rum tarafının uzlaşmaz, adadaki gerçeklerden kopuk tutumu ve şımarıklıkları nedeniyle sonuçsuz kalmıştır.

Ada’da Türk toplumunu eşit görmeyen, hatta yok sayan zihniyet, Kıbrıs sorununu bir kangrene dönüştürmüştür…

Nisan ayı sonunda Cenevre’de düzenlenen gayri resmi 5+ Birleşmiş Milletler toplantısı istikbal mücadelemizde bir dönüm noktası olmuştur. Bu toplantıda Kıbrıs Türkleri kalıcı çözüm yolunda yeni makul önerilerde bulunmuşlardır.”

“EŞİT STATÜ TEYİT EDİLMELİ VE MÜZAKERELER BAŞLAMALIDIR”

“Artık adada farklı kültür, dil, din ve geleneklere sahip iki ayrı halkın olduğunun kabul edilmesi gerektiğini ifade ettiler. Türkiye olarak biz de değerli kardeşim sayın Tatar liderliğinde Kıbrıs Türk tarafının Cenevre’de yaptığı önerilere tam destek verdik.

Kıbrıs’ta çözümsüzlüğün bedelini artık kimse Türk tarafına ödetemez. Kıbrıs Türk halkı adada huzursuzluğa daha fazla tahammül etmeyeceğini göstermiştir.

(Kıbrıs’ta) Yeni bir müzakere süreci olacaksa bu, artık iki toplum arasında değil, iki devlet arasında yürütülmelidir. Kıbrıs Türkünün egemen eşitliği ile eşit statüsü teyit edilmeli ve müzakereler bundan sonra başlamalıdır.”

Paylaş