‘KKTC Sulamaları İletim Tüneli Işık Görünme Töreni’ gerçekleşti

15
Sulamaları İletim Tüneli
reklam alani

Tarım alanlarında yaşanan sulama sorununu ortadan kaldırmak için başlatılan ve inşaatı tamamlanan ‘KKTC Sulamaları İletim Tüneli Işık Görünme Töreni’ gerçekleşti.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti topraklarına bereket katacak olan “KKTC Sulamaları İletim Tüneli” bugün hizmete alındı.

Tarım alanlarında yaşanan sulama sorununu ortadan kaldırmak için başlatılan ve inşaatı tamamlanan “KKTC Sulamaları İletim Tüneli Işık Görünme Töreni” gerçekleşti.

Törende ilk konuşmayı Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu yaptı.

Çavuşoğlu şöyle konuştu; “Bugün tarihi bir gün, tarihi yazan burada yazdıran ekranda… KKTC halkı ve üreticileri adına gurur duyduğumu öncelikle paylaşmak isterim. Uzun yıllardan beri büyük bir fikir ve fedakarlığın bir ürünü bu aşama, içme suyu sonrası KKTC’nin çorak topraklarını (besleyecek)… Bu yatırım KKTC’nin kaderini değiştirecektir… Dünya ile yarışabilecek gelme noktasında her türlü gayreti görmekteyiz…”

PAKDEMİRLİ: “250 BİN FUTBOL SAHASINA YAKIN ALAN SULAMAYA AÇIKLACAKTIR”

Türkiye Cumhuriyeti Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Bekir Pakdemirli, açılış sırasında açıklama yaparak, “KKTC’nin verimli topraklarına ülkemizin bereketli sularıyla buluşturmak için 277 milyon maliyetle sulama üretim tünelini hizmete alınmasının mutluluğunu yaşıyoruz…” dedi.

“Dünyada eşi ve benzeri olmayan asırlık bir rüya daha gerçeğe dönüştü” diyen Pakdemirli, “KKTC su temin projesi 3 milyar yatırımla hizmete alındı. İçme, kullanma ve sulama suyu olarak Kıbrıslı kardeşlerimize sunduğumuz bu dev proje askılı boru sistemiyle 80 kilometrelik hat ile deniz geçirilerek su aktarılan dünyadaki tek projedir” ifadelerini kullandı.

Pakdemirli açıklamasının devamında şunları söyledi:

“Kıbrıslı Türkün 50 yıllık tatlı su ihtiyacını garanti altına alıyoruz. 10 Ekim 2017 tarihinde yer teslimi yaparak, işe başladık. 5 bin 700 metre uzunluğunda 4,2 metre çapında tünel inşa edilmiştir. Tünelin son santimlerini birazdan tamamlayacağız.

Kısa vadede sonuç alınabilecek çalışmaları tamamlandık. Yaklaşık 250 bin futbol sahasına yakın alan sulamaya açılacaktır. Tarım arazisinin yüzde 9’u sulanabilirken, bu projeyle yaklaşık yüzde 74’ü sulamaya açılacaktır. 8 yıl gibi bir sürede kendini amorte edecek olan proje tamamlandığında KKTC’nin ekonomisine yıllık 150 milyon katkı ve 10 bin kişiye ilave istihdam sağlanacaktır.”

“ANADOLU’NUN SUYUNUN KKTC’YE AKTARILMASI TAM BİR DEVRİM NİTELİĞİNDE”

Başbakan Ersan Saner, “Kıbrıs Türk halkı için önemi bir tarihi günden geçiyoruz… İmkansız olarak görülen bu rüya, 17 Ekim 2015 tarihinde gerçekleşmiştir. Hedefler de birer birer gerçekleşmeye devam etmektedir…” dedi.

Saner, açıklamasında şunları ifade etti:

“Anadolu’nun suyunun KKTC’ye aktarılması tam bir devrim niteliğinde olup bu kaynak hayat kalitesini yükseltmiştir. Yeşil ada Kıbrıs’ımızın yeşermesine imkan yaratacaktır. Ana vatan Türkiye tüm dünyaya ‘Ben her koşulda ve her türlü ihtiyaç için KKTC’nin yanındayım’ mesajını vermektedir.”

TATAR: “BİR HAYAL OLARAK GÖRÜNMEKTEYDİ…”

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ise açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“Bir hayal olarak görülmekteydi… Böyle bir zaman tünelinde bunların hayta geçmesini görmek bizim için mutluluk bir bahtiyarlıktır. Yapılan tüm çalışmaları emeği geçenleri bir kez daha kutlamak istiyorum.

Bir projeye başlamak en zor noktasıdır. Bugün burada bu tünelin açılışıyla sulama iletim tünel hatlarında bu projeyle Anadolu suyunun buluşmasıyla buradaki üretsel yapımız daha fazla artacaktır.

Yürekten teşekkür ediyorum… KKTC’ye bu çalışmaların hayırlı olacağına yürekten inanıyorum.”

Paylaş