Tahsin Ertuğruloğlu: “Rum tarafı taşımaması gereken bir statü taşıyor, esas sorun bu”

21
Tahsin Ertuğruloğlu
reklam alani

Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu, Cenevre öncesi değerlendirmelerini Kıbrıs Postası’na yaptı. Kıbrıs Rum tarafının “taşımaması gereken bir statüyü taşıdığını” ve esas sorunun bu noktada başladığını söyleyen Dışişleri Bakanı, “Rum tarafı, Kıbrıs Cumhuriyeti statüsüne sahip olduğu sürece, hiçbir müzakere sürecinin olumlu bir şekilde sonuçlanması mümkün değildir” dedi.

Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Kıbrıs Postası TV’de Gökhan Altıner’in sunduğu “Sabah Postası” programına telefonla bağlanarak, önümüzdeki hafta Cenevre’de gerçekleşmesi beklenen 5+1 formattaki gayriresmi toplantı öncesi değerlendirmelerde bulundu.

Cenevre’den herkesin olumlu bir netice beklediğini ifade eden Bakan Ertuğruloğlu, Cenevre’ye boşuna bir gayretle gitmeyeceklerini belirterek, uluslar arası camianın Kıbrıs sorununa ve Rum tarafına yönelik “yanlış yaklaşımına” devam edip etmeyeceğinin, toplantıda belirleyeceği olacağını ifade etti.

İki ayrı devlet formülünden geri adım atma gibi bir düşüncenin söz konusu olmadığını ifade eden Ertuğruloğlu, “Rum tarafının tavrında bir değişim olacağını düşünmüyorum. Eğer bu değişim olmayacaksa, Cenevre’den olumlu bir netice beklemek doğru bir akış açısı olmaz” dedi.

Gayrı resmi toplantının Türk tarafına ait bir fikir olarak ortaya çıktığını ifade eden Ertuğruloğlu, “Diplomasi ve diyaloğa şans vermek adına bu adım atıldı” şeklinde konuştu.

Kıbrıs Rum tarafının “taşımaması gereken bir statüyü taşıdığını” ve esas sorunun bu noktada başladığını söyleyen Dışişleri Bakanı, “Rum tarafı, Kıbrıs Cumhuriyeti statüsüne sahip olduğu sürece, hiçbir müzakere sürecinin olumlu bir şekilde sonuçlanması mümkün değildir” dedi.

Cenevre’de gerçekleşmesi planlanan görüşmelerin, “Kıbrıs Türk halkına bunca zamandır haksızlık yapan tarafların karar verebilmeleri için ‘son bir şans’ olarak” ortaya çıktığını ifade eden Ertuğruloğlu, “Bu toplantılar, müzakere edilebilecek ortak bir zemin var mı yok mu sorusunun yanıtını ortaya çıkaracak bir tekliftir” ifadelerini kullandı.

Ertuğruloğlu, “Ümit ederiz ki uluslararası camia 60 yıllık yanlıştan vazgeçer; Rum tarafı da ‘şımartılma’ politikasından vazgeçildiği mesajını fark eder ve yeni bir gelecek için hazır olur” dedi.

Paylaş