Rum Dışişleri Bakanı’ndan “Egemen eşitlik kabul edilemez” açıklaması

19
Nikos Christodoulides
reklam alani

Rum Dışişleri Bakanı Nikos Christodoulides, egemen eşitlik konusunun kabul edilemez olduğunu belirterek, Kıbrıs sorunun çözüm müzakeresinin Guterres çerçevesinde içerilen noktalara dayandığını vurguladı.

Rum Dışişleri Bakanı Nikos Christodoulides, egemen eşitlik konusunun kabul edilemez olduğunu çünkü bunun işgal altındaki bölgelerin ayrı bir devlet olarak tanınmasına yol açtığını dolayısıyla iki bölgeli, iki toplumlu federasyona ters düştüğünü söyledi.

Kıbrıs Haber Ajansı’nın haberine göre, Kıbrıs’taki AB üye devletlerinin Büyükelçilerinin ve AB kurucu örgütlerinin temsilcilerinin de katıldığı yemekte yaptığı konuşmasında Christodoulides, konfederasyon ya da iki devlet konusunun Lefkoşa’nın tartışma seçeneğini oluşturmadığını, Kıbrıs sorunun çözüm müzakeresinin Guterres çerçevesinde içerilen noktalara dayandığını vurguladı.

Christodoulides “BM ilgili kararlarında ve BM raporlarında belirtilen şekliyle siyasi eşitliği kabul ediyoruz; ancak egemen eşitlik konusu kabul edilemez çünkü bu işgal altındaki bölgelerin ayrı bir devlet olarak tanınmasına yol açarak iki bölgeli, iki toplumlu federasyona ters düşmektedir” dedi.

Kıbrıs Haber Ajansına ulaşan bilgilere göre, yemek sırasında, AB’nin de Kıbrıs sorunun çözüm çabalarına özlü katılımı gündeme geldi.

Kıbrıs Cumhuriyeti’nin AB üyesi bir devlet olduğu ve böyle kalacağı, AB’nin de hazır bulunduğu son müzakerelerde önemli görüş birlikleri kaydedildiği ve aynı zamanda söz konusu aşamada Türkiye’nin AB ile olumlu bir gündem arzulaması nedeniyle bunun büyük bir önem taşıdığı vurgulandı.

Paylaş