Turan Büyükyılmaz, KIB-TEK’in mali ve idari durumunu açıkladı: “Avukatlara, alacaklarla ilgili verilen 11 bin dosya bulunmakta”

14
Turan Büyükyılmaz
reklam alani

KIB-TEK Yönetim Kurulu Başkanı Turan Büyükyılmaz, kurumun mali ve idari açıdan içinde bulunduğu durumu açıklayarak, avukatlara alacaklarla ilgili verilen 11 bin kayıp dosya bulunduğunu ifade etti. Büyükyılmaz, “Yolsuzlukların üzerine korkusuzca gidilecektir” dedi.

Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (KIB-TEK) Yönetim Kurulu Başkanı Turan Büyükyılmaz, kurumun mali ve idari açıdan içinde bulunduğu durumu kamuoyu ile paylaştı.

“KIB-TEK batmış, tükenmiş ve teslim olmuş bir yapıya kavuşmuştur” diyen Büyükyılmaz, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“KIB-TEK batmış, tükenmiş ve teslim olmuş bir yapıya kavuşmuştur. Şu an için kurumun 290 milyon TL borcu bulunmaktadır. Fakat Kıb-Tek’de uzun yıllardır ‘hayali alacaklarla’ gelir gider dengesi gösterilmiş ve kurum kar ediyormuş gibi gösterilmiştir. Hayali alacaklar konusunu özetlemek gerekirse şu açıklamayı yapabiliriz; ‘KIB-TEK 1985 yılından beridir devlet daireleri, oteller, belediyeler vs. gibi yerlerden alması gereken hiçbir ödemesini alamadı. Kurumun şu an 940 milyon alacağı var. Halka bunu anlatıp ‘940 milyon alacak var, 290 milyon borç var, kurum kar ediyor’ denilerek herkes kandırılıyor. Ortada bir kâr yoktur çünkü kurum bu paraları tahsil edemiyor. Tahsil etmeye kalksak en fazla 600 milyon TL’ sini tahsil edebiliriz. 390 milyon TL hayalidir bunun da tahsilatını yapmak mümkün değildir.”

“ELEKTRİK KESİNTİLERİNE BAŞLAMAK ZORUNDA KALDIK”

İçinde bulunduğumuz zor durumdan kurtulabilmek için yapılması gereken yani biraz olsun kendimizi toplamayabilmek adına alacakların tahsil edilmesi için kurumlarda kesintiye başladık. Maliye’nin, arıtma tesisinin birçok kurum ve kuruluşun elektriklerini kesmek zorunda kaldık. Bazı yerlerden olumlu dönüş alarak ödemelerde mutabık kalınarak elektriklerini tekrardan bağladık.

Camilerimizin de ödenmemiş birçok borcu bulunmaktadır. Vakıflar Dairesi ile borcun nasıl ödeneceğine dair masaya oturarak çözüm yolu bulmaya çalışacağız. Borç ödenmek zorunda ödenmezse camilerin elektrikleri de tekrardan kesilecektir…

“11 BİN KAYIP DOSYA BULUNMAKTADIR”

Geçmişte oluşan borçlarla ilgili avukatlara birçok dosya verilmiş. Bu kayıp dosyalar avukatlara verilmiş, çözüme kavuşturulmamış, takibi yapılmamış, avukatlar kendi alacaklarını tahsil etmiş fakat Kıb-Tek’in alacakları alınamamıştır. Bu şekilde 11 bin civarında dosya bulunmaktadır. Bunların günyüzüne çıkartılarak işlemlerin tekrardan başlatmak koşulu ile hukukçularımızla görüşerek kayıp dosyaların bulunması ve ivedilikle sonuca ulaştırılması adına gerekli talimatları verdik. Hukuksal alanda ki çalışmalarımızı bir sistem içerisine oturtmak maksatlı çalışmalarımız da çok kısa sürede sonuçlandırılacak ve takipleri çok daha kolay duruma getirilecektir.

“SAP İLE SAMAN BİRBİRİNE KARIŞMIŞ DURUMDADIR”

Kıb-Tek’in yönetim şekli ile de çok büyük sıkıntılar var. Ortadaki bütün sorunların ana kaynağı da yönetim şeklinde ki yanlışlardan kaynaklı olduğunu görebiliyoruz. Her konu her sorun yönetim kuruluna gelmektedir. Halbuki bir yönetim şeması var bunun içinde ita amirleri, müdürler vs bulunmaktadır. Buradaki sorun çözme mekanizması da yanlış çalışmaktadır. İhalelerdeki sorunlarda buradan kaynaklanmaktadır. Bu konular ile ilgilide yapmış olduğumuz çalışmalar ve ortaya koyacağımız sistem bir ay kadar bir zaman sonucunda netleşecek ve bunu da herkes ile paylaşacağız.

“ZAM YAPMADIĞIMIZ İÇİN “ZAN” ALTINDAYIZ”

Nizamname gereği Şubat ve Ağustos ayları hayat pahalılığına göre zam yapılması gerekiyor. İki yıldır zam yapılmamaktadır. Biz hayat pahalılığı oranında zam yapmadığımız takdirde kurumu zarara uğratmaktan dolayı bizler zan altındayız. Şubat ayı geldi ve biz şu an da zam yapamadık ve şu an yapılmayan zamdan dolayısıyla da kurum zarar etmektedir.

“KARA DELİK SÜREKLİ BÜYÜYOR”

Her ay sadece Aksa’ya ayın 7’sine kadar 52 milyon TL ödemek zorundayız. Gecikme yaşandığı takdirde 1 milyon 600 bin TL faiz ödemekteyiz. Bunun yanında KIB-TEK’in 8 ayrı bankaya borcumuz bulunmaktadır ve ‘tek çare gelirlerimizi toplamaktır. Sadece bu ay içerisinde 179 Milyon TL ödeme yapmak zorundayız ve çok büyük bir çıkmazdayız. Şu an bu ödemeyi yapabilecek paramız yok. Eğer tahsilat yapmazsak ve bu borçları ödemezsek kurum daha da kötüye gidecektir.

“YOLSUZLUKLARIN ÜZERİNE KORKUSUZCA GİDİLECEKTİR”

Sahte mal kullanım ile ilgili kurum çok büyük zararlara uğratılmıştır. Akaryakıt alımı ve taşıma konusunda özellikle çok yüksek miktarlarda fazla para ödenmiştir. Alınan yedek parçalar, jeneratörler yapılan masraflar, jeneratörler için kullanılmayan orjinal parçalardan dolayı kurum çok astronomik rakamlar ödemiştir. Bunların birçoğu tespit edilmiş gerekli dosyalar hazırlanmıştır. Diğer konular için de araştırmalarımız devam etmekte olup Çarşamba günü bir basın toplantısı düzenleyerek durum kamuoyu ile de paylaşılacak ve ardından polise suç duyurusunda bulunacağız.”

Paylaş