Ekonomist Kaan Kutlay: “Hazine bonosu genelde bankalara arz edilirdi, halka ilk kez arz edildi”

76
Maliye Bakanlığı
reklam alani

Dün Maliye Bakanlığı’nın ilk kez halka arz yöntemiyle hazine bonosu ihracına çıktığını duyurmuştu. Konuyla ilgili olarak açıklama yapan Kıbrıs Postası Köşe Yazarı ve Ekonomist Kaan Kutlay, “Devlet iç borçlanma sebebiyle hazine bonosunu bankalara arz ederdi, ‘halka’ ilk kez arz edildi” dedi.

Dün, Maliye Bakanlığı ve Merkez Bankası’ndan yapılan ortak açıklamaya göre, Maliye Bakanlığı ilk kez halka arz yöntemiyle hazine bonosu ihracına çıktığını duyurmuştu.

Maliye Bakanlığı tarafından, Merkez Bankası aracılığı ile 24 Şubat 2021 tarihinde ihraç edilecek hazine bonosunun vadesi 70 gün, yıllık faiz oranı yüzde 18, toplam ihraç miktarı ise 10 milyon TL olacak. Söz konusu hazine bonosunun ihracında herhangi bir ücret, komisyon ve faiz stopaj kesintisi olmayacak ve belirtilen faiz oranının net olacağı da açıklanmıştı.

‘Hazine bonosu’ ile ilgili Kıbrıs Postası’na konuşan, Kıbrıs Postası Köşe Yazarı, Ekonomist Kaan Kutlay, hazine bonosunun genelde bankalara arz edildiğini söyleyerek, halka ilk kez bu uygulamanın yapıldığını belirtti.

Ekonomist Kutlay, kısa dönemde finansman açığının giderilmesi kapsamında yapılan arz yönteminin yıllık faiz oranında yüzde 18 olarak belirlendiğini ve bunun sabit kalacağını aktardı. Kutlay, Dibs’de faiz oranının yüzde 21’e yaklaştığına dikkat çekerek, yüzde 18 olmasının göreceli olarak daha iyi bir rakam olduğunu belirtti.

Bakanlar Kurulu’nun 500 milyon TL iç borçlanmaya gideceğini de hatırlatan Kutlay, “500 milyon TL bir seferde Maliye’den kullanılacak bir şey değildir. Bu borçlanma 2021 yılının tümüne yayılacaktır” dedi.

Hazine bonosunun, toplam ihraç miktarının 10 bin TL olmasının avantaj sağlayacağına da dikkat çeken Kaan Kutlay, “Küçük mevduatı olanlar için iyi bir yatırım aracı olabilir. Ancak ben devletin vatandaşla, alacak-verecek ilişkisine girmesini doğru bulmuyorum…” ifadelerini kullandı.

Paylaş