Bakanlar, Üst Komite’nin ürettiği yeni tedbirleri görüşüyor Bakanlar, Üst Komite’nin ürettiği yeni tedbirleri görüşüyor

16
Bakanlar Kurulu
reklam alani

Başbakan Saner başkanlığında “gündemsiz” bir şekilde toplanan Bakanlar, Bulaşıcı Hastalıklar Üst Komitesi’nin bugün ürettiği yeni tedbirleri görüşüyor. İstişare toplantısında, Üst Komite’nin önerilerinin değerlendirme sürecinin “yarına kadar devam edebileceği” ifade ediliyor…

Başbakan Ersan Saner başkanlığında toplanan Bakanların, Bulaşıcı Hastalıklar Üst Komitesi’nin bugün gerçekleştirdiği toplantıda ürettiği yeni tedbirleri görüştüğü öğrenildi.

Kıbrıs Postası’nın elde ettiği bilgilere göre “gündemsiz” bir şekilde gerçekleşen istişare toplantısında, Üst Komite’nin önerilerinin değerlendirme süreci “yarına kadar devam edebilir.”

Bu nedenle, söz konusu toplantı sonrası açıklama yapılıp yapılmayacağı henüz bilinmiyor.

Son yapılan açıklamada, mevcut kararların 2 Şubat tarihinde yeniden değerlendirileceği belirtmiş, Girne hariç, Lefkoşa da dahil olmak üzere diğer tüm ilçelerde 3 Şubat; yani, yarına kadar kısmi sokağa çıkma yasağı uygulanmasına karar verilmişti.

Öte yandan Bulaşıcı Hastalıklar Üst Komitesi’nin ürettiği yeni tedbirlerin bir kısmı basına sızmış durumda.

Üst Komite’nin ürettiği ve basına sızan yeni tedbirler arasında en çok dikkat çekeni ise “Sokağa çıkma yasağının devam edeceği Lefkoşa ve Girne ilçelerinde, sokağa çıkmak için izin talep edecek olanlardan negatif PCR testi talep edilmesi” oldu.

Söz konusu tedbirin hayata geçmesi halinde, Girne ve Lefkoşa’daki PCR testlerinin yapıldığı merkezlerde kuyrukların oluşması ve gerekli kurallara uyulmaması halinde yerel bulaşın daha da artmasından korkuluyor.

MEVCUT UYGULAMA…

Ülke genelinde artan yerel vakaları nedeniyle, son olarak açıklanan karar uyarınca, Girne’de 28 Ocak’tan; 10 Şubat 23:59’a, Lefkoşa’da ise 28 Ocak’tan 3 Şubat 23:59’a kadar kapanma kararı alınmıştı.

Mağusa, Güzelyurt, İskele ve Lefke’nin ise 29 Ocak 00:01’den başlayarak, 3 Şubat 23:59’a kadar kapanmasına karar verilmişti.

Karar çerçevesinde, tüm ilçelerde eczane, benzin istasyonu, fırın, kasap, market gibi temel ihtiyaçların karşılanması çerçevesinde hizmet veren işletmelerin ve tedarikçilerinin açık kalacağı duyurulmuştu.

İlçeler arası giriş – çıkışlar durdurulurken, bu karaların 2 Şubat’ta yeniden değerlendirileceği de açıklanmıştı.

10 Şubat’a kadar devlet okulları ve özel okullarda, tüm okul öncesi ve ilk ve orta eğitimde yüz yüze eğitim durdurulurken, eğitime online devam edilecek. Kreşler ve özel eğitim merkezleri ise bu uygulamadan muaf olacağı duyurulmuştu.

Paylaş