Anastasiadis, GYÖ önerilerini Guterres’e gönderdi

15
Nikos Anastasiadis
reklam alani

Geçtiğimiz haftalarda basına yansıyan ve adanın her iki tarafında yankı bulan Rum Lider Nikos Anastasiadis’in, Türk tarafına Güven Yaratıcı Önlem (GYÖ) olarak, içinde Maraş’a karşılık BM gözetiminde Ercan’a uluslararası uçuşların başlaması yönündeki önerilerin bulunduğu mektup, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’e gönderildi.

Anastasiadis tarafından gönderilen mektubun Guterres’e ulaştığı açıklanırken, bu sabah Rum basınına konuşan Dışişleri Bakanı Nikos Hristodulidis, söz konusu önerilerin ne olduğuna dair gelen sorulara yanıt vermekten kaçındı.

Rum resmi haber ajansı CNA’ya konuşan Hristodulidis, mektupta, Kıbrıs sorununun BM kriterleri yönünde çözüm umutlarını artıracak bir takım GYÖ’lerin mektupta yer aldığını doğrularken, Genel Sekreterin mektubu değerlendirmesini beklediklerini açıkladı. Hristodulidis, mektupta hangi önerilerin olduğuna dair ısrarlı sorular karşısında ise, “Önerileri reklam kampanyasına çevirmeyi istemiyorum ama başkanın önerilerine pozitif cevap umuyoruz” demekle yetindi. Rum Dışişleri Bakanı, Rum tarafının çözüm konusundaki tutumunun ise değişmediğine değinerek, bunun BM kriterlerinde ön görülen çözüm modeliyle aynı olduğunu da sözlerine ekledi.

Geçtiğimiz haftalarda Rum basınına yansıyan GYÖ’ler, Türk basınında da kendine yer bulmuş ancak Kıbrıs Postası’na konuşan cumhurbaşkanlığına yakın kaynaklar, söz konusu önerileri ‘kabul edilemez’ bulmuştu. Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu da Kıbrıs Postası’na söz konusu haberleri değerlendirmiş ve bu konuda kendilerine herhangi bir resmi önerinin ulaşmadığını açıklamıştı. Ertuğruloğlu, Maraş’la ilgili öneriyi de ‘dalga geçmesinler’ şeklinde değerlendirmişti.

Paylaş