KKTC’ye giriş listeleri güncellendi

263
ercan
reklam alani

Sağlık Bakanlığı, yapılan risk değerlendirmelerine göre, A grubundaki 5 ülkenin B grubuna alındığını duyurdu.

Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, yapılan risk değerlendirmesine göre  A gurubundaki 5 ülke  B grubuna alındığını belirtildi. Bu ülkelerin Lihenştayn, Macaristan  Slovakya   Slovenya  ve Gürcistan olduğu; 15.9.2020 tarihi ve 23.59’dan itibaren bu ülkelerden gelen kişilerin 1 hafta karantinada kalacakları ifade edildi.

Covid-19 risk kategorilerine göre güncellenmiş ülkeler ve seyahat uygulamaları şöyle:

KATEGORİ A

  1. Estonya
  2. Finlandiya
  3. Güney Kore
  4.  Litvanya
  1. Letonya
  2. Maldivler
  3. Norveç
  4. Yeni Zelanda
  5. Kanada
  6. Tayland

A kategorisindeki ülkelerden, Güney Kıbrıs üzerinden KKTC’ye gelen ve son 72 saat içinde yapılmış negatif PCR test sonuçlarını belge olarak kapıdaki Sağlık Bakanlığı görevlisine gösterenler ülkeye girebilecek. Bu kişilere rutin test veya karantina uygulanmayacak.

A kategorisindeki ülkelerden Türkiye üzerinden Kuzey Kıbrıs’a gelecek kişilere ise B kategorisi ülke kuralları uygulanacak.

Güney Kıbrıs’ta çalışan, eğitim ve tedavi gören kişiler ve diğer nedenlerle güneye geçenler sadece bir kez PCR testi yaptırarak Güney Kıbrıs’a gidiş gelişlerini sürdürebilecek.  Ancak bu kişilere random PCR testleri yapılacak. Ayrıca Güney Kıbrıs’ta yaşayan herkes sadece 1 kez negatif PCR sonucu göstererek ülkeye girebilecek.

Pile’de ikamet eden tüm vatandaşlarımız, ilk geçişlerinde bir defaya mahsus PCR negatif test sonucu göstermek kaydıyla Pile’ye veya Pile’den Kuzeye sürekli geçiş yapabilecek.

Kıbrıs’ta bulunan diplomatik misyon, BM, AB, İngiliz Üsler Bölgesi ve benzeri uluslararası örgüt personelinden ilk geçişte bir defaya mahsus olmak üzere negatif PCR sonucu göstermeleri istenecek. Bu kişilere de random PCR testi yapılacak.

Kategori B

  1. Avusturya
  2. Danimarka
  3. İrlanda
  4. İsviçre
  5. İzlanda
  6. Japonya
  7. Polonya
  8. Belçika
  9. İtalya
  10. Çek Cumhuriyeti
  11. Monakko
  12. Vatikan
  13. San Marino
  14. Ruanda
  15. Uruguay
  16. Çin
  17. Bosna Hersek
  18. Singapur
  19. Türkiye
  20. Ürdün
  21. Almanya
  22. Yunanistan
  23. Kuveyt
  24. Birleşik Krallık
  25. İsveç
  26. Lihtenştayn
  27. Macaristan
  28. Slovekya
  29. Slovenya
  30. Gürcistan

B kategorisindeki ülkelerden KKTC‘ye gelecek kişiler;

Seyahate başlama tarihinden önceki 0-120 saat arasında yaptırdıkları negatif PCR test sonucunu belge olarak kapıdaki Sağlık Bakanlığı görevlisine teslim ederek ülkeye giriş yapabilecek, teslim etmemeleri durumunda ise ülkeye alınmayacak.  Ancak B gurubundaki ülkelerden gelenler, ülkeye girdikten sonra 7 gün süre ile devletin belirlediği karantina merkezlerinde karantinaya alınacak.Bu uygulama 6/9/2020 saat 23.59’da yürürlüğe girip 20/9/2020 saat 23.59’ a kadar devam edecek. Bu kişilere gerektiğinde ikinci PCR testi yapılabilecek.

Resmi görevli olarak KKTC ‘den Türkiye ‘ye gidecek veya Türkiye’den KKTC ye gelecek kişiler 72 saat içinde gerekli önlemleri uygulayarak görevlerini tamamlayıp ülkelerine dönmeleri koşulu ile karantinaya alınmayacak.

Yüksek öğrenim nedeniyle KKTC’ye gelecek öğrenciler de bu süreçte 7 gün süre ile Üniversitenin belirlediği yurt veya otellerde izole olacak.

 Sağlık nedenleri ile yurt dışına gidenlerin karantina uygulamaları Sağlık Bakanlığı’na müracaat etmeleri halinde değerlendirilecektir.

Kategori C

  1. Amerika Birleşik Devletleri
  2. Brezilya
  3. Arjantin
  4. Sırbistan
  5. Karadağ
  6. Portekiz
  7. Lüksemburg
  8. Romanya
  9. Hindistan
  10. İran
  11. Israil
  12. Kazakistan
  13. Kosova
  14. Meksika
  15. Mısır
  16. Pakistan
  17. Rusya
  18. Türkmenistan
  19. Bangladeş
  20. Filipinler
  21. Irak
  22. İspanya
  23. Fransa
  24. Bulgaristan
  25. Cezayir
  26. Avustralya
  27. Fas
  28. Katar
  29. Azerbaycan
  30. Malta
  31. Hırvatistan
  32. Hollanda
  33. Andora
  34. Tunus
  35. Birleşik Arap Emirlikleri
  36. Lübnan
  37. Ukrayna
  38. Bahreyn
  39. Suudi Arabistan

ve diğer ülkeler C kategorisindeki ülkelerden gelecekler için uçağa biniş tarihinden önceki 0-120 saat arasında yapılan ve sonucu negatif olan PCR test sonucunu KKTC’ye girişlerinde Sağlık Bakanlığı görevlilerine verme zorunluluğu bulunuyor. Bu kişilere gerektiğinde 2. PCR testi yapılabilecek ve 14 gün süre ile Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği bir karantina merkezinde karantinaya alınacak.

NOT:

1- Ülkeye giriş yapacak 0-5 yaş grubundaki çocuklardan PCR test sonucu istenmeyecek.

2- Yukarıda belirtilen uçağa biniş tarihinden önceki 0-120 saatlik süre, PCR numunelerinin veriliş tarihi baz alınarak değerlendirilecek.

3- B ve C grubu ülkelerden geleceklerin Seyahat tarihinden 6 gün önce veya daha eski tarihlerde alınan PCR test sonuçları ülkeye girişlerde geçerli sayılmayacak. Bu şekilde test ibraz eden kişiler ülkeye alınmayacak.

4-Sağlık Bakanlığının İçişleri Bakanlığı ile yapmış olduğu görüşme sonucunda B grubu ülkelerden gelip gece kulüplerinde çalışacak olanlar Türkiye’de 2 hafta kalmış olsalar bile KKTC de 7 gün süre ile karantinada kalacaklar. Ayni amaçla C grubu ülkeden gelenler ise 14 gün karantinada kalacak. B ve C grubu ülkelerden gelecek bu kişiler de ülkeye girerken uçağa biniş tarihinden önceki 0-120 saat arasında yapılan ve sonucu negatif olan PCR test sonucunu belgelemek zorundadır.

Türkiye’den KKTC’ye gelecek yolcuların PCR test sonuçlarının üzerinde QR kodu olma zorunluluğu bulunuyor.

Paylaş