10 ay geçmesine rağmen, Lefke hâla kağıt üzerinde ilçe.

243
reklam alani

İlçe olarak ilan edilmesinin üzerinden 10 aylık bir süre geçmesine rağmen Lefke’nin gerçek anlamda ilçe olabilmesinin gerektirdiği icraatların devlet tarafından yerine getirilmemesi, büyük şikâyetlere neden oluyor.

Kıbrıs Gazetesi’nden Ahmet İltaç’ın haberine göre; Lefkeliler, Lefke’nin 10 ay önce ilçe olarak ilan edilmesine rağmen hala devlet dairelerindeki işlerini Güzelyurt veya Lefkoşa’da yapmak zorunda kaldıklarından şikayet ettiler.

Lefke’nin tam anlamıyla ilçe olabilmesi için gereken icraatların devlet tarafından hala yerine getirilmediğinden yakınan Lefkeliler, 10 ayda kaymakam atanması ve birkaç düzenleme haricinde Lefke’yi gerçek anlamda ilçeleştirecek başka hiçbir adımın atılmadığından yakınıyor.

Lefkeliler, devlet ve kamu hizmet noktalarının eksiksiz olarak Lefke’de bulunması gerektiğine vurgu yaptı.

Lefke’de,  polis, itfaiye ve sivil savunma müdürlüklerinin güçlendirilmesi gerektiğine işaret eden Lefkeliler, KKTC’nin 2017 bütçesinde Lefke’nin ilçeleşmesinin yer almadığını anımsatarak, temennilerinin, önümüzdeki günlerde görüşülmeye başlayacak 2018 bütçesinde, Lefke’nin ilçeleşmesinin önünü açacak ve halkı rahatlatacak düzenlemeler için gerekli kaynağın ayrılması olduğunu dile getirdiler.

Karlıtaş: “ 10 ayda gözle görülür icraat olmadı”

Lefke Turizm Derneği Başkanı Hasan Karlıtaş, KKTC’nin 6’ncı ilçesi olarak Lefke’nin 2016 yılı Aralık ayında ilçe olarak ilan edildiğini hatırlattı.

Hasan Karlıtaş, Lefke’nin ilçe olmasında büyük emeği olan Lefke kökenli Başbakan Hüseyin Özgürgen’e, yıllardır mücadele veren sivil toplum örgütlerine ve emeği geçen tüm kurum ve kuruluşlara teşekkür etti.

İlçe olarak ilan edilmesinin ardından 10 aylık bir süre geçmesine rağmen Lefke’de gözle görülür bir icraat yapılmadığını belirten Karlıtaş, Lefkeli bir sivil toplum örgütü olarak beklentilerinin, ilçe olma kararının kağıt üzerinde kalmaması olduğunu bildirdi.

Hasan Karlıtaş, Güzelyurt ve İskele’deki altı doldurulmayan ilçeleşme kararlarına işaret ederek, ilçe olarak ilan edilen Lefke’nin, kurum, kuruluş ve teşkilatlanma anlamında bir ilçede olması gereken ne varsa burada da olması gerektiğinin altını çizdi.

Lefke’nin ilçeleşme kararının doğru olduğuna inanmakla birlikte, yapılması gerekenlerin eksik olduğunu ifade eden Karlıtaş, 10 ayda kaymakam atanması ve birkaç düzenleme haricinde Lefke’yi gerçek anlamda ilçeleştirecek hiçbir adım atılmadığını aktardı.

Karlıtaş, Yüksek Mahkeme Başkanı Narin Ferdi Şefik’in “Lefke mahkemeleri henüz hazır değil. Lefke, bir seçim olsa bile bu değerlendirmeleri yapacak durumda değildir. Seçim değerlendirmeleri Güzelyurt üzerinden yapılacak gibi görünüyor” şeklindeki açıklamasına değindi.  Karlıtaş, ortada olan bu durumun Lefkelileri oldukça üzdüğünü dile getirdi.

“Öncelikle kamu hizmet noktaları daha fazla geciktirilmeden bölgeye getirilmek zorundadır. Bir Lefkeli şu anda işini yapmak için Güzelyurt ve Lefkoşa’ya gitmek zorunda kalıyorsa, bu karar eksiktir. Olması gereken devlet ve kamu hizmet noktaları eksiksiz olarak Lefke’de bulunmasıdır” diyen Karlıtaş, aynı şekilde Lefke’de polis, itfaiye ve sivil savunma müdürlüklerinin güçlendirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Hasan Karlıtaş, hastanelerinin toparlanması gerektiğini, sivil toplum örgütleri olarak Cengiz Topel Hastanesi’nin 124 yataklı yapılması ile ilgili girişimler yaptıklarını belirtti. Karlıtaş, Lefke’de artık halkın hayatında somut değişikler görülmesi gerektiğine dikkat çekti.

Hasan Karlıtaş, bu sorunların çözümünün merkezi iradeye düştüğünü ifade etti.  KKTC bütçesinde 2017 yılında Lefke’nin ilçe olacağına dair hiçbir idari düzenleme olmadığını anımsatan Karlıtaş, bu kararın 2016 yılında alındığını, temennilerinin 2018 yılı için Lefke’nin ilçeleşmesinin önünü açacak, halkı rahatlatacak ve Lefkelilerin kendi ilçelerine sahip çıkabilecekleri bütçe düzenlemesinin yapılması olduğunu söyledi.

Hasan Karlıtaş, bu konunun Lefkelilerin olmazsa olmazı olduğunu kaydetti.

Lefke’nin özel teşvik sistemi ile de bulunduğu dezavantajlardan kurtulabilmesinin desteklenmesi gerektiğini belirten Karlıtaş, Lefke ve 13 köyün, bir bütün olarak Lefke Belediyesi, Lefke Avrupa Üniversitesi, sivil toplum örgütleri ve merkezi idare bir masa etrafında oturup, 2018 yılında “Lefke’nin ilçeleşmesinin altını nasıl doldurabiliriz?” sorusunu cevaplamak durumunda olduğunu bildirdi.

Hasan Karlıtaş, “Lefke, geçmişten gelen gelenekleri olan bir bölgedir. 1974’ten önce 53 köyün merkeziydi. İngiliz Dönemi’nde önemli kaza idare merkezlerinden biriydi. Bize göre ilçe kararı bir iade-i itibar oldu. Altının boş kalması ve sadece kâğıt üzerinde kalır görüntüsü, bölge halkını rahatsız etmektedir. Umarız ki bu kâğıt üzerinde kalma görüntüsü sona erer ve Lefke, hak ettiği değere kavuşur” şeklinde konuştu.

Paylaş